«Лютневий кульбіт» гривні від НБУ (інфографіка)

Читать на русском

Те, що відбувалося з курсом національної валюти в лютому буквально шокувало всю країну. При чому як з офіційним курсом НБУ, який регулятор «відпустив», так і з курсом на «чорному ринку». Підібрати доречний епітет, особливо цензурний, вкрай важко.

Коливання тривають досі, але вже по висхідній – гривня безпідставно почала укріплюватися. Точніше її почали укріплювати відверто ручними заходами.

У будь-якому разі зрозуміло, що на лютневих коливаннях хтось добряче заробив, адже здавши долар на піку, а це 21-25 лютого, і придбавши його зараз, можна було «зняти» на різниці кругленьку суму. Особливо, якщо працювати на «чорному ринку», де курс сягав 38-40 гривень за долар.

Чи дізнаємося ми, хто насправді стоїть за карколомним «кульбітом» гривні в лютому, і хто на ньому заробив – питання риторичне.

Як у відомій ковбойські приказці «Не стріляйте у піаніста, він робить все, що може, – грає», аналітики «Слово і Діло» відслідкували стрибки офіційного курсу гривні протягом лютого.

Якщо до 25 лютого всі гадали, на якій максимальній позначці зупиниться падіння національної валюти – 45-50 гривень за долар, то зараз навпаки – чи сягне падіння анонсованого начебто особисто Петром Порошенком курсу 21,7 гривень за долар.

Тож «Слово і Діло» вирішило продемонструвати, як сам змінився курс гривні до долара протягом лютого-початку березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: