Донецьк потрібно повністю відключити від світла – експерт

Читать на русском

Енергетичний експерт пояснив, чому рішення Кіхтенка про відключення Донецька від електропостачання має бути реалізоване. Тому, зваживши всі за та проти, ініціатива можливого відключення Донецька від світла має вагому перевагу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Це питання має три ключові позиції. Перше – це те, що там проживають люди, які повинні мати нормальні умови для життя, тому відключити електроенергію – це доволі жорстко. З іншого боку, технологічно буде дуже важко один район на Донбасі відключити, а інші залишити. По-третє, згідно Женевської конвенції 1949 року, де розділ присвячений окупованим територіям країн, чітко зазнечено, що за життєдіяльнясть окупованих територій повністю несе відповідальність країна-окупант. Так, в нашому випадку, необхідно, щоб влада визнала територію окупованою», – вважає експерт.

За його словами, враховуючи всі моменти, а головне – те, що відключення Донецька від електроенергії може вплинути на екскалацію бойових дій на Сході.

«Гадаю, потрібно замислитись над такими рішеннями. І в жодному разі не панікувати, оскільки ймовірність, що такий механізм може стримати агресію Росії, є дуже високою. Тим паче, по суті, ці райони під владою терористів, тобто окуповані й відповідальність за них має нести Росія. Тому, зваживши всі за та проти, я позитивно сприймаю рішення можливого відключення Донецька від енергопостачання до моменту, поки території будуть непідконтрольними Україні», – пояснює Омельченко.

Читайте також: Тривале відключення світла «технологічно знищить» країну – Каплін

Зазначимо, що Кіхтенко повідомив про те, що терористи не дозволяють відновити електропостачання в підконтрольних силовикам населених пунктах.

Незважаючи на масовані обстріли бойовиками житлових районів Дебальцевого, волонтери допомагають вивозити біженців. З 28 січня до 1 лютого волонтерам вдалося вивезти 1872 особи, з яких 566 дітей.

Крім того, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України вже повідомили, що з метою збереження української енергосистеми доведеться обмежувати всіх споживачів – і промисловість, і населення.

Матеріали за темою: Аварійні відключення світла продовжаться до весни – експерт



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: