Британія не припинить експорт зброї до Ізраїлю через операцію в Рафаху – Кемерон

Читать на русском
Велика Британія не буде повторювати обіцянку Білого дому припинити експорт деяких видів озброєнь до Ізраїлю, якщо ЦАХАЛ продовжить повномасштабне вторгнення у Рафах.
Фото: Associated Press

Велика Британія не буде припиняти експорт зброї до Ізраїлю, якщо повномасштабне вторгнення в Рафах, що у Секторі Гази, продовжиться.

Про це заявив міністр закордонних справ Девід Кемерон, повідомляє Politico.

Він підкреслив, що Велика Британія «не підтримає велику операцію в Рафаху, якщо не буде цілком чіткого плану щодо захисту людей та порятунку їх життів».

«Ми не бачили такого плану, тому за цих обставин ми не підтримали б велику операцію в Рафаху», – заявив Кемерон.

Водночас, за його словами, існує «дуже фундаментальна різниця» між поставками зброї зі США та Великої Британії, адже британський уряд видає індивідуальні ліцензії компаніям, які хочуть експортувати зброю за кордон.

«США є великим державним постачальником зброї до Ізраїлю. У нас немає державних поставок зброї до Ізраїлю з боку Великої Британії. У нас є низка ліцензій, і я думаю, що наш оборонний експорт до Ізраїлю становить значно менше одного відсотка від їх загального обсягу. Це велика різниця», – сказав політик.

Міністр також сказав, що він буде «дуже уважно дотримуватися суворої процедури експорту озброєнь у Великій Британії».

Також у матеріалі зазначається, що Кемерон стикнувся із тиском з боку деяких членів парламенту, зокрема й у його власній партії, з вимогою призупинити експорт озброєнь до Ізраїлю.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що зупинить постачання бомб та іншого озброєння Ізраїлю, якщо ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу віддасть наказ про масштабне вторгнення в місто Рафах.

Після цього Нетаньягу заявив, що Ізраїль самотужки протистоятиме ХАМАСу, якщо це буде потрібно.

Нещодавно США та Велика Британія закликали ХАМАС прийняти ізраїльську пропозицію перемир'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: