Законопроєкт про допомогу Україні: Сенат США провів перші успішні голосування

Читать на русском
Відповідне голосування відкрило шлях для винесення проєкту закону із зовнішньою допомогою на загальне голосування за спрощеною процедурою.
Getty Images

У вівторок, 23 квітня, Верхня палата Конгресу США відхилила ініціативу республіканця Майка Лі, яка могла заблокувати швидке просування проєкту закону H.R.815 із зовнішньою допомогою Україні, а також підтримала рішення завершити дебати по законопроєкту.

Про це повідомляє Укрінформ.

Допомога Україні від США: запит Білого дому VS ухвалений Палатою представників законопроєктЩо передбачає законопроєкт про допомогу Україні, ухвалений Палатою представників США, і чим він відрізняється від запиту Білого дому.

Зазначається, що голосування відбулися сьогодні у Сенаті США. Зокрема, ультраправий республіканець Майк Лі, який неодноразово виступав проти допомоги Україні, вніс поправку, яка мала заблокувати зусилля лідера демократів Чака Шумера провести розгляд H.R.815 без внесення поправок. Ініціативу сенатора Лі підтримали лише 46 законодавців зі 100-мандантої палати, таким чином вона не пройшла.

Як повідомляться, згодом сенатори проголосували за припинення дебатів по законопроєкту H.R.815. Для ухвалення цієї норми, за процедурою, необхідно було зібрати щонайменше 60 голосів. Таким чином, припинення дебатів підтримали 80 законодавців, і лише 19 виступили проти.

Це відкрило шлях для винесення проєкту закону із зовнішньою допомогою на загальне голосування за спрощеною процедурою, проведення якого очікується пізніше цього ж дня.

Водночас, згідно з інформацією ЗМІ, Сенат США попередньо схвалив виділення $95 млрд на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Тепер у сенаторів є 30 годин для обговорення документів перед фінальним голосуванням.

Як відомо, США готують найбільший пакет озброєння для України, приблизна його вартість становитиме мільярд доларів.

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників США проголосувала за законопроєкт щодо іноземної допомоги для України. Сенат голосуватиме за цей законопроєкт у вівторок, 23 квітня. Після цього документ має підписати президент США Джо Байден.

Президент Володимир Зеленський заявив, що нова військова допомога США дасть Україні шанс на перемогу у війні з росією.

Посол України в США Оксана Маркарова висловила думку, що перша частина західної зброї із пакету допомоги США може надійти в Україну до кінця місяця.

А CNN написало про те, що Сполучені Штати наперед перекинули до країн Європи частину озброєння із нового пакету допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: