НАБУ і САП повідомили про підозру міністру Сольському

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку викрили колишнього очільника аграрного комітету парламенту на заволодінні землею.
фото: forbes.ua

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському та іншим у заволодінні землею на 291 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, разом із Сольським про підозру повідомили його заступнику Маркіяну Дмитрасевичу та колишньому голові Держгеокадастру Олександру Колотіліну.

«За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ викрили схему протиправного заволодіння державними землями на Сумщині загальною площею близько 2,5 тис. га та запобігли спробі заволодіння ще близько 3,3 тис. га. До складу злочинної групи, яку очолював колишній голова аграрного комітету Верховної ради – чинний міністр, входили топпосадовці органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів», – інформує САП.

За даними НАБУ, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства у Сумській області мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

«Унаслідок реалізації оборудки у 2017-2021 рр. учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн. Вони також здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт», – додали в бюро.

Наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяли вчиненню злочину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: