Блінкен у Китаї обговорюватиме підтримку росії Пекіном

Читать на русском
Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Китай, де висловить занепокоєння з приводу підтримки Китаєм росії.
Фото: Depositphotos

Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідає наступного тижня Китай. Він висловить стурбованість Штатів щодо підтримки Пекіном оборонної промисловості росії.

Про це повідомляє CNN з посиланням на посадовця Державного департаменту США.

Індекс глобальної дипломатії: які країни мають найбільший вплив у світіКитай та США є провідними гравцями у глобальній дипломатії, маючи найбільше зарубіжних представництв у світі.

Поїздка Блінкена, яка триватиме з 24 до 26 квітня, знаменує собою подальше зниження напруженості між США і Китаєм. Держсекретар США зустрінеться з високопоставленими китайськими особами в Шанхаї та Пекіні.

За словами співрозмовника CNN, поїздка Блінкена має «три основні цілі».

«Перша – це досягнення прогресу з ключових питань. Друга – чітке і безпосереднє висловлення занепокоєння з приводу двосторонніх регіональних і глобальних проблем. Третє – обговорення відповідального управління конкуренцією», – зазначив чиновник.

Посадовець зауважив, що Блінкен має намір «підтвердити глибоку стурбованість США щодо підтримки Китаєм оборонно-промислової бази росії», а також стосовно порушень прав людини і «несправедливої економічної та торговельної практики».

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

«Якщо Китай, з одного боку, претендує на добрі відносини з Європою та іншими країнами, він не може, з іншого боку, підживлювати те, що є найбільшою загрозою європейській безпеці з часів закінчення холодної війни», – заявив Блінкен у п'ятницю, 19 квітня, після переговорів «Групи семи» на Капрі, Італія.

Крім того, держсекретар США планує обговорити ситуацію на Близькому Сході. США неодноразово закликали Китай чинити тиск на Іран, аби той проявляв стриманість і не посилював напруженість у відносинах з Ізраїлем.

Також американський посадовець торкнеться теми викликів в Індо-Тихоокеанському регіоні, «включаючи провокації КНР у Південнокитайському морі морі», «загрозливу риторику і безрозсудні дії Північної Кореї» та «важливість миру і стабільності в контексті питання Тайваню», додав співрозмовник CNN.

Нагадаємо, американські чиновники стверджують, що Китай відмовився від прямої військової допомоги, однак надав росї товари подвійного призначення, які дозволили їй перегрупуватися на тлі тривалої затримки допомоги Україні з боку США.

Як відомо, у листопаді минулого року президент США Джо Байден зустрічався з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Серед трьох головних тем переговорів була війна в Україні і відмова росії її завершити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: