«Б'юся головою об стіну»: Кулеба розповів про пошук додаткових Patriot для України

Читать на русском
Україні терміново потрібні сім додаткових батарей Patriot і навіть розглядається варіант позичити їх в інших країн, розповів Кулеба.
The Washington Post

Україна виявила більш ніж 100 доступних американських систем Patriot в інших країнах. У деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє аеродром чи порт. Україна має на меті отримання семи батарей і навіть пропонувала країнам позичити у них Patriot, обіцявши повернути за першою вимогою.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю The Washington Post.

Україні негайно потрібні системи ППО – СтолтенбергЗатримки з доставкою засобів протиповітряної оборони дають змогу росіянам вражати більше цілей, наголосив генсек НАТО.

Отримання семи батарей дозволило б прикрити найбільші міста України та залишити одну вільну батарею, щоб встановити її ближче до лінії фронту, де російська авіація атакує позиції ЗСУ керованими бомбами.

Кулеба сказав, що йому складно зрозуміти опір деяких країн передачі хоча б однієї зі своїх систем.

Під час нещодавньої зустрічі в Брюсселі, присвяченій 75-річчю НАТО, міністр різко сказав присутнім: «Мені шкода, що я зіпсував вечірку з нагоди дня народження, але хто може повірити, що наймогутніший військовий альянс у світі не може знайти сім батарей Patriot, щоб дати їх єдиній країні у світі, яка щодня бореться з балістичними атаками?».

В інтерв'ю Кулеба пожартував, що «найщасливішими» міністрами на зустрічі були ті, у чиїх країн Patriot немає. Він висловив упевненість, що Україна зрештою отримає більше систем Patriot, але затримки коштуватимуть життя громадян.

За словами глави МЗС, є чотири країни у Європі та Азії, які можуть негайно передати Patriot Україні. Водночас Україна просить про це і США: «Ви щиро вірите, що вся армія США не має жодної запасної батареї Patriot, яка не перебуває на бойовому чергуванні і яку не можна передати Україні? Я ні».

«Я відчуваю, що б'юся головою об стіну, хоча я дипломат, а це означає, що мені доведеться розбирати стіну по цеглинках. Але оскільки така дипломатія не працює, то мені хочеться битися об стіну. Я просто не розумію, чому цього не відбувається», – сказав він.

Нагадаємо, Жозеп Боррель заявив, що ЄС робить недостатньо для захисту України від російських ракет. У той час, як західні армії мають близько ста батарей Patriot, Україні не можуть виділити сім.

Раніше президент Володимир Зеленський назвав кількість Patriot необхідних Україні, щоби закрити небо від обстрілів росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: