Путін зараз більш ніж будь-коли впевнений, що зможе «перечекати» увагу Заходу до України – Atlantic Council

Читать на русском
Через відсутність чітких перспектив продовження військової допомоги Києву путін зараз більш ніж будь-коли впевнений у тому, що він зможе перечекати увагу Заходу до України. Він сповнений рішучості продовжувати вторгнення і активно готується до довгої війни.
Фото: AP

На початкових етапах повномасштабного російського вторгнення в Україну існував міжнародний консенсус щодо того, що володимир путін зробив колосальну помилку. Але майже через два роки війни картина стає більш складною і похмурою.

Про це йдеться у статті аналітика Пітера Дікінсона на Atlantic Council.

Зброя для України дешевша: в Atlantic Council назвали шість наслідків перемоги путіна для ЗаходуВійськова допомога Україні обходиться країнам Заходу дорого, але це дешевше за альтернативу – якщо путін переможе, це загрожує поширенням міжнародної нестабільності, високими витратами на оборону та втратами для світової економіки.

Єдність Заходу все частіше опиняється під питанням: підтримка США України стає заручницею політичної боротьби, а прокремлівські сили перемагають на національних виборах до ЄС. При цьому обіцянки нової допомоги з боку партнерів України впали до найнижчого рівня з початку війни.

Аналітик зазначає, що це підігріває почуття тріумфу в Москві, де багато хто вважає, що збуваються їхні прогнози щодо недовговічності рішучості Заходу протистояти росії: «Не дивно, що путін зараз більш ніж будь-коли впевнений у тому, що він зможе «пережити» Захід в Україні. Незважаючи на катастрофічні втрати на полі бою, він, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати вторгнення і активно готує росію до тяганини довгої війни».

Але, наголошує Дікінсон, помилково вважати, що амбіції путіна обмежуються одним лише завоюванням України – ясно, що він піде далі. Путіну вдалося перетворити росію на вкрай мілітаризовану диктатуру, одночасно проповідуючи «ідеологічний хрестовий похід проти західного світу», а на міжнародній арені він спалив мости із Заходом, переорієнтував російську економіку у бік від Європи і зайнятий створенням осі авторитарних режимів разом із Китаєм, Іраном Корея.

«Будь-хто, хто очікує, що росія встановить більш справедливу міжнародну обстановку, ймовірно, буде розчарований. Справді, не потрібно багато уяви, щоб уявити той світ, який путін сподівається створити. Це світ, розділений на сфери впливу, де сила має право, і жменька великих держав здатна нав'язати свою волю слабкішим сусідам», – попереджає Дікінсон.

У статті наголошується, що якщо путіну дозволять реалізувати свою мрію про новий світовий порядок, це надихне авторитарні режими по всьому світу, а вторгнення в Україну стане шаблоном для актів агресії на всіх континентах.

Нерішучість Заходу збільшує шанси путіна на перемогу – The EconomistУ росії з'явилися реальні шанси на перемогу у війні в Україні, і не в останню чергу завдяки нерішучості Заходу в питанні надання допомоги та відсутності стратегічного бачення.

Навіть якщо вдасться уникнути великої війни між великими державами, Заходу доведеться поставити військові витрати у пріоритет і різко збільшити оборонні бюджети. Порівняно з цим, зазначає аналітик, суперечки через кілька мільярдів доларів на озброєння України видадуться дрібницею. Міжнародна торгівля також постраждає.

Але це не неминуче: за словами Дікінсона, Захід все ще має достатню економічну, військову та дипломатичну вагу, щоб формувати майбутнє на десятиліття вперед.

«На даний момент дуже багато людей на Заході, схоже, набагато більше бояться перемогти путіна, ніж реально зупинити його. Вони, як і раніше, заперечують масштаби цивілізаційного виклику, що походить від росії, і продовжують жити у втішній омані, що якийсь компроміс може повернути світ до довоєнного статус-кво. Насправді конфронтації з путінською росією вже неможливо уникнути; її можна лише виграти чи програти», – стверджує він.

Нагадаємо, у США тривають дебати щодо фінансування України. Президент Джо Байден закликав Конгрес проголосувати за допомогу до різдвяних свят.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники не повинні недооцінювати росію, оскільки агресор зміг перевести економіку на військові рейки та має ресурси для ведення війни.

Раніше «Слово і діло» писало про перспективи військової та фінансової допомоги від Заходу на 2024 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: