Помер колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер

Читать на русском
У віці 100 років помер колишній державний секретар США Генрі Кіссінджер. Про його смерть оголосила його консалтингова фірма.
Фото: Getty Images

У середу, 29 листопада, помер один із найвпливовіших дипломатів США XX століття, колишній радник нацбезпеки та ексдержсекретар Генрі Кіссінджер.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що Кіссінджер помер у своєму будинку у штаті Коннектикут. У травні він відсвяткував своє 100-річчя.

Кіссінджер очолював американську дипломатію з 1973 по 1977 роки. До цього він був радником президента США з національної безпеки.

Кіссінджер доклав руку до багатьох глобальних подій 1970-х років, включаючи війну у В’єтнамі, дипломатичне відкриття Китаю, знакові американсько-радянські переговори щодо контролю над озброєннями та розширення зв’язків між Ізраїлем та його арабськими сусідами.

У 2008 році Генрі Кіссінджер виступав проти прийняття України в НАТО та за те, щоб Україна залишалась в сфері, «яку росіяни вважають простором власної самосвідомості». Після початку повномасштабної війни росії з Україною критикував санкції щодо рф, виправдовував окупацію Криму.

У січні 2023 року Кіссінджер заявив, що змінив свою думку та визнав доцільність приєднання України до НАТО. За його словами, входження України в НАТО є неодмінною гарантією миру на планеті в майбутньому.

Після відзначення сторічного ювілею Кіссінджер відвідував зустрічі в Білому домі, опублікував книгу про стилі лідерства та дав свідчення перед комітетом Сенату про ядерну загрозу з боку Північної Кореї.

У липні 2023 року він зустрівся з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні.

Нагадаємо, у серпні 2018 року помер американський сенатор-республіканець Джон Маккейн, який був прихильником України і активно критикував росію, а також виступав за надання Україні летальної зброї.

Нещодавно ЗМІ повідомили, що США та Німеччина, як і раніше, проти швидкого вступу України до НАТО.

Також стало відомо, що голосування в Сенаті США щодо надання допомоги Україні може відбутися наступного тижня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: