Аналітики спрогнозували, коли перевага росії на фронті почне зменшуватися

Читать на русском
Західні військові аналітики вважають, що вікно можливостей росії в Україні закриється у 2025 році, тоді її перевага на фронті почне зменшуватись.
Фото: AP

Якщо Україна зможе стримати нинішні дії росії на фронті та обмежити її скромними територіальними досягненнями, то у 2025 році «вікно можливостей» для Москви, швидше за все, закриється, і її перевага почне зменшуватися.

Про це у статті для The New York Times написали військові експерти Роб Лі та Майкл Кофман.

Від 9 днів до 14 років: скільки тривають війни путінської росіїНайдовша війна путінської росії триває понад 14 років, найкоротша тривала 9 днів. Більше – на інфографіці.

Аналітики наголошують на серйозності ситуації, яка склалася в ході наступу росіян у Харківській області. Але при цьому окупанти ще не вийшли на головну лінію оборони на схід від Харкова.

На думку Лі та Кофмана, погрожуючи Харкову, росія сподівається відвернути сили ЗСУ від інших ділянок фронту: «Мета росії – не взяти Харків, а погрожувати йому, просуваючись до міста та погрожуючи йому артилерією. Хоча росія не має сил для штурму самого міста, операція покликана створити дилему. Українські сили вже відносно розтягнуті: залучаючи українські резерви та найкращі підрозділи до захисту Харкова, російська атака послаблює інші ділянки лінії фронту. Росія, як і раніше, зосереджена на окупації решти Донецької області».

Безпосереднім пріоритетом для України зараз стала стабілізація лінії фронту та запобігання великому прориву, пишуть експерти. Але Україна зіткнулася з низкою проблем, які накопичилися ще з минулого року: нестача боєприпасів, живої сили та укріплень.

Хоча протягом весни Україна досягла прогресу в покращенні своїх укріплень, а американська допомога має зменшити нестачу боєприпасів, живої сили все ще не вистачає. Саме тому контрнаступ ЗСУ минулого літа так швидко закінчився, і тому армія змушена переміщати свої найкращі бригади та елітні підрозділи по всьому фронту.

Росія, зазначають аналітики, навпаки, зуміла вирішити свої кадрові проблеми і зараз набирає близько 30 тисяч військовослужбовців-контрактників на місяць. Але її перевага в кількості військових не обов'язково є вирішальною, наголошують Лі і Кофман: якість сил і втрати обмежують здатність рф проводити повномасштабні операції.

Аналітики прогнозують для України важкий рік навіть з урахуванням допомоги від США. «Якщо Україна зможе обмежити росію скромними здобутками цього року, то вікно можливостей Москви, швидше за все, закриється, і її відносна перевага може почати зменшуватись у 2025 році. Йдеться не лише про отримання Україною боєприпасів чи зброї від Заходу, а й про ефективне управління силами, вирішення проблеми нестачі живої сили та створення належної оборони. Україні доведеться захищатись і водночас працювати над відновленням своїх збройних сил», – прогнозують Лі та Кофман.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше констатував, що Україна стоїть перед новим етапом війни з росією.

Командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк прогнозує, що в найближчі два місяці може настати критична фаза війни.

Керівник ГУР Кирило Буданов говорив, що росіяни розраховують здійснити новий великий наступ у червні цього року. Вони намагатимуться повністю захопити Луганську та Донецьку області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: