ЄС розробив проєкт гарантій безпеки для України – подробиці від Bloomberg

Читать на русском
Проєкт гарантій безпеки для України, розроблений ЄС, передбачає довгострокову військову підтримку, навчання бійців ЗСУ, співпрацю з оборонною промисловістю, допомогу у розмінуванні.
Фото: depositphotos.com

Європейський Союз представив державам-членам проєкт довгострокових безпекових зобов'язань перед Україною. Документ обговорюватиметься послами цього тижня та лідерами ЄС наступного місяця. Він також ляже в основу консультацій із Києвом та країнами «Великої сімки».

Проєкт документу є у розпорядженні Bloomberg.

Євросоюз не передасть Україні обіцяні боєприпаси до березня – КулебаМіністра попросили прокоментувати публікацію, згідно з якою ЄС поінформував країни-члени, що зобов'язання надати Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів до березня 2024 року навряд чи буде виконане.

Проєкт, розроблений Євросоюзом, включає такі пропозиції:

  • передбачуваний, ефективний, стійкий та довгостроковий механізм постачання військової техніки Україні, який мобілізує європейську оборонну промисловість;
  • навчання ЗСУ;
  • розширення співробітництва з українською оборонною промисловістю для збільшення потужностей та узгодження стандартів;
  • зміцнення здатності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації;
  • підтримка зусиль України щодо розмінування;
  • допомога Україні у реформах, пов'язаних із процесом вступу до ЄС, а також підвищення її здатності контролювати запаси озброєння та боєприпасів, протидіяти їх незаконному обігу;
  • підтримка енергетики та зусиль з ядерної безпеки;
  • обмін розвідданими та супутниковими знімками.

У документі йдеться, що підтримка постачання зброї, як і раніше, надаватиметься через Європейський фонд миру. При цьому початковий план ЄС виділити 20 млрд євро протягом чотирьох років на оплату зброї для України ризикує провалитися, оскільки деякі держави-члени, включаючи Німеччину, не змогли домовитися про умови.

Натомість держави-члени сподіваються принаймні домовитися про виділення 5 млрд євро на наступний рік із зобов'язаннями щодо продовження підтримки надалі, повідомив дипломат.

Нагадаємо, напередодні глава Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС «де-факто вже забезпечив гарантії безпеки для України», коли почав постачати військову допомогу.

Раніше анонсувалося, що на початку грудня ЄС направить до Києва місію, щоб обговорити пропозиції щодо гарантій безпеки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: