Лідери ЄС підтримали план використання російських активів на користь України – FT

Читать на русском
Лідери країн-членів ЄС підтримали пропозицію Єврокомісії використати доходи, одержані від заморожених російських активів, для допомоги Україні.
Фото: Reuters

Лідери країн-членів ЄС підтримали пропозицію Єврокомісії використати доходи, одержані від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Про це повідомляє Financial Times.

Україна готує механізм, щоб конфіскувати 500 млрд дол. заморожених активів рфУкраїна готує механізм, який дозволить конфіскувати до 500 мільярдів доларів заморожених на Заході активів російської федерації.

За даними журналістів, після повномасштабного вторгнення росії в країнах Євросоюзу заморозили 300 мільярдів євро. Більшість - приблизно 180 млрд євро - зберігається в Euroclear, найбільшому в світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі.

Представники депозитарію вже повідомили, що з початку 2023 року отримали з заморожених активів росії приблизно 3 млрд євро доходів. Наразі чиновники ЄС розробляють правовий механізм, який дозволить спрямувати ці гроші Україні.

Європейські лідери на саміті у Брюсселі підтримали ідею Єврокомісії та закликали «прискорити роботу» у цьому напрямі.

Зазначається, що ЄС має намір подати конкретні напрацювання на початку грудня. Про це повідомили одразу два високопосадовці, які брали участь в обговоренні питання.

Нагадаємо, що нещодавно Бельгія першою із країн-союзників почала використовувати заморожені активи країни-окупанта для допомоги Україні.

Раніше президент Володимир Зеленський анонсував створення оборонного фонду за рахунок російських активів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: