Україна отримала три рекомендації від Єврокомісії щодо продовження безвізу: які саме

Читать на русском
У шостому звіті Єврокомісії в рамках механізму призупинення безвізових режимів говориться, що Україні варто посилити боротьбу з корупцією і протидію контрабанді зброї.
Фото: activegroup.com.ua

У середу, 18 жовтня, Єврокомісія опублікувала так звану шосту доповідь за механізмом призупинення безвізових подорожей. В ній пропонується внести жорсткіші вимоги для продовження безвізового режиму між ЄС та третіми країнами. Є рекомендації, які стосуються і України.

Текст документу оприлюднений на сайті Європейської Комісії.

«Загалом Україна продовжує виконувати критерії візової лібералізації та вжила заходів для виконання попередніх рекомендацій Єврокомісії. Але є необхідність у подальших зусиллях, де це можливо за поточних обставин», – сказано у звіті.

Рекомендації, які Єврокомісія надає Україні цьогоріч, складаються з трьох основних пунктів.

  1. Узгодження візової політики України зі списком третіх країн, з якими у Євросоюзу діє візовий режим. Зокрема, йдеться про Вірменію, Азербайджан, Бахрейн, Білорусь, Еквадор, Казахстан, Кувейт, Киргизстан, Монголію, Оман, Катар, Саудівську Аравію, Таджикистан, Туреччину та Узбекистан;

  2. Продовження зусиль у боротьбі з організованою злочинністю. Особливу увагу, незважаючи на пов'язані з війною виклики, рекомендується приділити протидії контрабанді вогнепальної зброї та наркотиків.

  3. Продовження зусиль у боротьбі з корупцією, зокрема шляхом ухвалення плану дій з імплементації Стратегії розшуку та повернення активів на період з 2020 по 2025 рік та внесення поправок до закону про AРMA, який регулює порядок розпоряджання заарештованими активами.

Вступ до Євросоюзу: які кроки до мети вже зробила УкраїнаУкраїна та ЄС можуть до кінця року розпочати переговори про вступ. Що Україна зробила для членства – на інфографіці.

У документі відзначається, що загалом Україна дотримується міжнародних документів і стандартів у сфері прав людини, тоді як її громадяни серйозно постраждали від масштабних порушень основоположних прав з боку росії.

Зазначимо, Рада ЄС затвердила механізм призупинення безвізових режимів з третіми країнами у лютому 2017 року. В документі прописано п’ять причин, через які можливе призупинення безвізу. Чотири з них стосуються міграції: ЄС залишає за собою право повернути візи для будь-якої країни, що перетворюється на джерело міграційної загрози. П’ята причина для можливого скасування безвізу – відкат у проведенні реформ.

Нагадаємо, Україна користується статусом безвізового режиму з ЄС з травня 2017 року.

Нещодавно у Єврокомісії оцінили вплив ситуації в Ізраїлі на допомогу Україні з боку ЄС.

Також прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про виконання Кабміном усіх рекомендацій Єврокомісії для початку переговорів щодо членства у Європейському Союзі.

На початку жовтня видання Politico повідомило, що ЄС може в грудні оголосити про початок переговорів з Україною про вступ.

Раніше Рада ЄС продовжила дію економічного безвізу з Україною.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: