Підраховано збитки України від підриву росією Каховської ГЕС

Читать на русском

ООН та український уряд оцінили розмір збитків внаслідок підриву Каховської ГЕС майже у 14 млрд доларів.
Фото: Maxar

Руйнування росією дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже 14 млрд доларів.

Про це йдеться у звіті «Оцінка потреб після аварії на греблі Каховської ГЕС», підготовленому ООН та українським урядом.

Згідно з підрахунками, пряма шкода, заподіяна інфраструктурі та активам, становить 2,79 млрд доларів, розмір збитків – більше 11 млрд доларів. Найбільшою проблемою є тривалий вплив катастрофи на довкілля.

Розмір прямої шкоди, завданої інфраструктурі та активам, був найбільшим в енергетичному (1,26 млрд доларів) та житловому (більше 1,1 млрд) секторах.

Загальні потреби у відновленні у звіті оцінюються в 5,04 млрд доларів, більше 1,82 млрд буде потрібно в короткостроковій перспективі.

«Водосховище забезпечувало енергію, питну воду, зрошення та річковий транспорт на півдні України. Руйнування призвело до затоплення населених пунктів, розташованих нижче за течією, та позбавлення громад, розташованих вище за течією, води, що вимагало термінової евакуації та надання гуманітарної допомоги. Різкий викид понад 18 кубічних км води протягом 4 днів спричинив скидання понад 14,7 кубічних км води з греблі, від чого постраждали 80 населених пунктів у чотирьох областях – Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій – що безпосередньо торкнулося 100 тис. жителів. Близько мільйона людей втратили доступ до питної води, а 140 тис. було позбавлено електроенергії. Масових збитків довкіллю було завдано у заповідних та лісових районах», – йдеться у звіті.

Прорив греблі Каховської ГЕС викликав екологічну катастрофу, внаслідок якої було затоплено 620 км суші, постраждало 333 тис. га природоохоронних територій та 11 294 га лісових територій, змінилася морфологія річки, спричинивши хімічне забруднення та руйнування довкілля.

Нагадаємо, внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС Україна втратила 35-40% запасів прісної води.

Як виглядало водосховище за три місяці після теракту – на відео.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: