Контрнаступ України на кримському напрямку дає реальний прогрес – Atlantic Council

Читать на русском
Атакуючи в Криму кораблі, аеродроми, військові бази, системи ППО та склади БК, Україна неухильно знижує можливість росії вести війну та створює умови для майбутніх наступів.
Фото: ТАРС

За три місяці контрнаступу Україна змогла звільнити лише невелику частину території. Але за межами лінії фронту українські військові неухильно знижують можливості росії вести війну та методично створюють умови для майбутніх наступів – цей прогрес є найбільш очевидним у Криму.

Про це йдеться у матеріалі американського аналітичного центру Atlantic Council.

Деокупація Криму: які шляхи повернення півострова озвучує військово-політичне керівництвоЯкі шляхи повернення окупованого Криму публічно озвучували Зеленський, Залужний, Буданов та Резніков.

За останні тижні Україна здійснила низку стратегічно важливих атак на Крим, який тепер є ключовим логістичним вузлом для росіян. Ці операції дозволяють Україні загрожувати лініям постачання російської армії на півдні, а також ускладнюють підтримку присутності російського флоту у північно-західній частині Чорного моря.

Використовуючи комбінацію безпілотників українського виробництва, західних крилатих ракет та диверсійних рейдів, Україна завдала ударів по низці важливих цілей на півострові, включаючи російські системи ППО, пости зв'язку, транспортні вузли, аеродроми та склади боєприпасів. Автор публікації зазначає, що частота атак перетворила на насмішку попередні спроби Кремля оголосити будь-який напад на Крим «червоною лінією».

Серед вражаючих атак аналітик називає удар по великому десантному кораблю і підводному човну, а також по штабу Чорноморського флоту в Севастополі. Успіх України оголив неефективність російської протиповітряної оборони та підкреслив вразливість Чорноморського флоту.

Постійне виснаження російської ППО в Криму може бути показником майбутніх намірів України: ймовірно, військові прагнутимуть розширити атаки на транспортні та військові центри, які мають вирішальне значення для дій росіян на півдні. У критичний момент це може позбавити окупантів можливості поповнити запаси для ведення бойових дій у Херсонській та Запорізькій областях.

Крім того, Україна перехопила ініціативу у Чорному морі, використовуючи дрони для нападу на російські військові кораблі. Кампанія проти російської військово-морської присутності у Чорному морі має вирішальне значення для зусиль щодо розблокування південних портів України.

«Все більш амбітні наступальні операції України на Кримському півострові та в Чорному морі є частиною значно ширшої картини контрнаступу. Паралельно з атаками, що здійснюються на кримському фронті, Україна також із зростаючою регулярністю завдає ударів по цілях усередині самої росії», – наголошується у статті.

Нагадаємо, командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський зазначав, що атаки на Крим мають важливе значення для контрнаступу ЗСУ.

За словами керівника ГУР Кирила Буданова, події, що відбуваються у Криму приблизно з середини серпня, побічно вказують на подальший перебіг українського наступу.

Нещодавно у розвідці анонсували, що атмосфера для росіян на півострові ставатиме ще тривожнішою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: