«Часткова» мобілізація путіна рік потому: скількох росіян кинули в м'ясорубку війни

Читать на русском

У росії розглядають можливість провести нову хвилю масштабної мобілізації: за одним зі сценаріїв, озвученим українською розвідкою, це може статися наприкінці вересня. З одного боку, у Кремлі бояться негативної реакції суспільства на такий крок, але з іншого – до цього змушують значні втрати та необхідність проводити ротацію. Поки що ж у рф заспокоюють населення тим, що у новій мобілізації «немає потреби», але так було й минулого разу: рівно рік тому Дмитро Пєсков запевняв, що мобілізації не буде, а тиждень потому путін підписав указ. «Слово і діло» пропонує згадати, скільки росіян планували призвати та скільки, за різними оцінками, призвали насправді.

Про необхідність провести «часткову» мобілізацію володимир путін та міністр оборони Сергій Шойгу оголосили 21 вересня 2022-го.

Путін заявив, що будуть призвані лише росіяни, які перебувають у запасі, і насамперед ті, хто вже проходив службу в армії, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід. Але в результаті в президентському указі не було згадки про те, що будуть призиватися резервісти, які мають досвід служби та військові спеціальності.

Шойгу оголосив, що планується призвати близько 300 тисяч резервістів (при тому, що втрати російської армії в Україні він оцінив у менш ніж 6 тисяч убитих). Весь мобілізаційний ресурс рф, за словами Шойгу, становить майже 25 мільйонів.

Про завершення «часткової» мобілізації Шойгу оголосив 28 жовтня, повідомивши, що 300 тисяч осіб набрано (з них 82 тисячі вже відправлено воювати проти України). При цьому за кілька днів путін розповів, що мобілізували 318 тисяч громадян.

Цікаво, що указу про завершення мобілізації в росії немає, а отже, юридично процес триває.

За оцінкою Головного управління розвідки Міноборони України, восени у росії змогли відкрито мобілізувати близько 350 тисяч осіб. Але триває й прихована мобілізація: щомісяця призивають від 20 до 22 тисяч росіян, і таким чином у грудні-серпні на війну забрали ще близько 200 тисяч осіб.

Крім того, за інформацією із секретних документів Пентагону, протягом цього року в росії збираються «по-тихому» мобілізувати понад 400 тисяч людей.

Приблизно таку саму цифру називають і в українській розвідці.

Нагадаємо, на окупованих територіях України до російської армії примусово забрали від 55 до 60 тисяч людей.

«Слово і діло» підрахувало, як часто путін називає «спеціальну військову операцію» в Україні забороненим словом «війна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: