Польща може не продовжити пільги та скоротити допомогу для біженців з України – Bloomberg

Читать на русском
Це рішення може ще більше підірвати зв'язки із Україною, які загострилися через конфлікт щодо імпорту зерна.
Фото: EPA/UPG

Наступного року Польща, найімовірніше, скоротить фінансову підтримку мільйона українських біженців, яких вона приймає у своїй країні.

Про це повідомляє Bloomberg, цитуючи заяву державного секретаря Канцелярії прем'єр-міністра Польщі Пйотра Мюллера.

Як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенцівУ 2022 році у світі налічувалося 35,3 млн біженців та 62,5 млн внутрішніх переселенців. На інфографіці – як змінювалась їхня кількість останні 30 років.

«Правила мають тимчасовий характер і закінчуються на початку наступного року. Поки що немає рішення про продовження того, що є в законі», - заявив офіційний представник уряду.

При цьому, заступник міністра сім'ї та соціальної політики Ганна Шмідт заявила, що країна витратила близько 550 мільйонів доларів на допомогу для українських сімей, які втекли до Польщі.

Як зазначає видання, це рішення може ще більше підірвати зв'язки із Україною, які загострилися через конфлікт щодо імпорту зерна.

«У той час, як уряд у Варшаві був одним із найзатятіших прихильників України, допомагаючи їй захиститися від вторгнення росії, пропонуючи фінансову і військову допомогу, зв'язки між двома країнами погіршуються напередодні жовтневих виборів у Польщі», - йдеться у матеріалі.

Згідно зі словами Мюллера, підтримку біженців, яка охоплює скасування вимог щодо проживання та надання дозволів на роботу, безоплатний доступ до шкіл, медичного обслуговування та сімейної допомоги, не буде продовжено наступного року.

Скільки українців отримують тимчасовий захист у країнах ЄС під час війниНайбільше українців отримують тимчасовий захист в Польщі. Але найбільш стабільний попит на отримання цього статусу – у Німеччині.

Нагадаємо, нещодавно Польща закрила свій найбільший центр прийому українських біженців, розташований у Надаржині приблизно за 30 км від Варшави.

Раніше ЗМІ повідомляли, що серед поляків істотно зменшилася готовність допомагати біженцям з України.

Також Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців. Це означає, що українці в ЄС зможуть продовжувати жити, працювати та навчатися у країнах Євросоюзу до 2025 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: