На територію яких третіх країн залітали російські дрони та ракети

Читать на русском

Під час останньої атаки росіян на один з портів Одещини два ударні дрони впали і здетонували на території Румунії. Незважаючи на заяву України про наявність фотодоказів, у Румунії вирішили «заплющити очі» на інцидент, стверджуючи, що прямої військової загрози для них не було. За час повномасштабної російської агресії ракети та дрони не раз падали чи пролітали через повітряний простір сусідніх з Україною чи інших країн (серед яких і члени НАТО). Але реакція щоразу була однаковою: не бажаючи вступати у прямий конфлікт із росією, сусіди України вдавали, що нічого страшного не сталося. «Слово і діло» згадує ці випадки.

За час війни в Україні ракети та дрони не раз падали на території третіх держав або пролітали через їхній повітряний простір. Докладніше – на інфографіці.
Випадки порушення повітряного простору третіх країн росіянамиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Торік у березні у двох сусідніх з Україною країнах НАТО – Хорватії та Румунії – впали російські безпілотники «Ту-141» та «Орлан-10».

У липні на узбережжя Болгарії винесло фрагмент ракети від російського зенітно-ракетного комплексу «Панцир-С1». Військові заявили, що виявлений снаряд не становить небезпеки і не містить вибухової речовини. Жодної реакції від країни-члена НАТО не було.

Найбільше випадків порушення повітряного простору ракетами чи падіння уламків було зафіксовано у Молдові. 10 жовтня, коли Кремль розпочав кампанію масованих обстрілів України, через повітряний простір Молдови пролетіли одразу три російські крилаті ракети: у Міноборони заявили, що це становило небезпеку для інфраструктури та цивільних літаків. У Міністерство закордонних справ був викликаний посол рф Олег Васнєцов.

31 жовтня на прикордонну територію Молдови впали фрагменти ракети С-300, ймовірно, збитої українською ППО. Молдова засудила обстріл України і оголосила персоною нон грата співробітника російського посольства.

5 грудня у Молдові знову впали фрагменти С-300 – обійшлося засудженням російських атак на Україну.

10 лютого головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що російські крилаті ракети «Калібр» перетнули повітряний простір Молдови та Румунії. У Румунії цю інформацію не підтвердили, а Молдова засудила порушення свого повітряного простору.

Два серйозні інциденти сталися у Польщі. 15 листопада на територію Люблінського воєводства впала ракета, внаслідок чого загинуло двоє людей. У НАТО заявили, що ракету було випущено українською ППО, проте відповідальність за трагедію несе росія. Але в Україні ставлять під сумнів походження ракети.

16 грудня у західну частину Польщі залетіла крилата ракета Х-55, випущена російським літаком – вона впала у лісі, і лише навесні її випадково виявив місцевий житель. Тоді історія й набула резонансу.

У ході розслідування з'ясувалося, що в Польщі знали, що в повітряний простір країни залетів об'єкт, який потім упав під Бидгощем. Але пошукову операцію швидко згорнули, а військові навіть не повідомили про об'єкт прокуратурі.

Після виявлення ракети влада Польщі не відразу визнала, що вона російська і до того ж потрапила на територію країни ще півроку тому.

У ніч на 4 вересня, за інформацією Державної прикордонної служби України, на території Румунії впали та здетонували «шахеди» – окупанти обстрілювали район Ізмаїльського порту.

Незважаючи на офіційну заяву України, у Міноборони Румунії спростували інформацію, наголосивши, що в режимі реального часу стежили за ситуацією, що склалася на Дунаї під час російської атаки. «Засоби нападу, використані рф, жодного разу не створювали прямі військові загрози національній території або територіальним водам Румунії», – стверджують у Міноборони.

Глава МЗС Дмитро Кулеба сказав, що Україна готова поділитися з Румунією фотодоказами, щоб вона зробила остаточні висновки про інцидент та вжила заходів.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про випадки обстрілів росією багатоповерхових житлових будинків в Україні.

Ми також аналізували, як Кремль змінює цілі повномасштабного вторгнення до України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: