Операція на 3-5 днів: у Міноборони розповіли, як росія планувала захопити Київ

Читать на русском
У лютому 2022-го росія розраховувала, що зможе швидко захопити Київ та встановити свою владу – операція із захоплення столиці була розрахована на 3-5 діб.
Фото: armyinform.com.ua

Початковий план росії щодо захоплення Києва був розрахований на короткострокову операцію тривалістю 3-5 діб.

Деталі плану в інтерв'ю РБК-Україна розповів перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Він розповів, що росіяни під виглядом проведення стратегічного командно-штабного навчання підготувалися до повномасштабного вторгнення. Операція із захоплення української столиці була розрахована на 3-5 діб. Подібний план був використаний СРСР в Угорщині в 1956-му, Чехословаччини в 1968-му та в Афганістані в 1979 році.

Битва за Київ: як українська армія зламала хребет російському наступу на столицюЯк українські військові не пропустили російських окупантів до Києва та зламали плани Кремля – у матеріалі Слово і діло

«Окупанти за звичним для себе принципом планували щонайшвидше висадити сили спеціальних операцій (ССО) і повітряні десанти на підступах до Києва – на аеродромах Гостомель і Васильків. Противник хотів ракетними та авіаційними ударами знищити нашу систему ППО, пункти управління військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії та обʼєкти критичної інфраструктури. Далі за умов дезорганізації і краху системи управління вони збиралися захопити урядовий квартал та ліквідувати або заарештувати українське керівництво. І натомість встановити своїх ставлеників – маріонеток», – сказав Павлюк.

Але, як відомо, плани окупантів було зірвано Силами оборони. Російські війська перегрупувалися і все ще намагалися захопити Київ, додав Павлюк: повністю оточити та блокувати місто, нанесенням вогневих ударів посіяти паніку серед місцевого населення та змусити силовим шляхом здатися.

Критичним моментом у битві за Київ генерал-лейтенант назвав захоплення Гостомеля, який росіяни перетворили на базу для подальшого наступу. «Битва за Ірпінь тривала місяць та виявилася переломною в битві за Київ. Найкритичнішим моментом операції з оборони Києва були бойові дії у селищі Мощун. Сили оборони дали відсіч окупантам та не дозволили переправитись через річку Ірпінь і дійти до столиці по найменшій відстані аж до площі Шевченка», – додав він.

Нагадаємо, раніше Павлюк розповідав про підготовку до нового можливого вторгнення з Білорусі.

При цьому глава української розвідки Кирило Буданов упевнений, що росія не має наміру повторно атакувати Київ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: