WP: росія ледь не збила британський літак-розвідник біля Криму

Читать на русском
В одному з десятків «злитих» секретних документів Пентагону, інцидент іменується як «майже збитий британський RJ», посилаючись на псевдонім «Rivet Joint», відомий як RC-135.
Getty Images

Минулого року російський винищувач ледь не збив британський літак-розвідник, що могло втягнути США та їхніх союзників по НАТО у війну в Україні.

Про це пише Washington Post.

Американське ЗМІ посилається на раніше «злиті» у мережу документи Пентагону і зазначає, що цей інцидент є значно серйозніший, ніж вважали раніше.

Інцидент стався 29 вересня минулого року біля узбережжя Криму.

«У цьому документі, одному з десятків «злитих» секретних документів Пентагону, інцидент іменується як «майже збитий британський RJ», посилаючись на псевдонім «Rivet Joint», відомий як RC-135. Літак використовується для збору радіопередач та інших електронних повідомлень», - зазначає видання.

Британський міністр оборони Бен Воллес розповів про інцидент у Палаті громад парламенту в жовтні, заявивши, що два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135 у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, літаючи «нерозважливо», при цьому один літак наблизився до британського літака на 15 футів.

«Один із російських літаків «випустив ракету» на відстані», - сказав Воллес законодавцям тоді, - але він не описав інцидент як майже збиття, пояснив запуск ракети «технічною несправністю» та сказав, що розмовляв із високопоставленим російським чиновником з оборонного сектору.

Цей інцидент підкреслює балансування, яке західні військові чиновники прагнули підтримувати, намагаючись допомогти українській армії та збирати інформацію про війну, не втягуючись безпосередньо в конфлікт з Москвою. Російські офіційні особи намагалися зобразити країни НАТО як агресорів, тоді як Сполучені Штати та їхні союзники заявляли, що підтримують Україну, але не воюють з Росією.

Згідно з договором НАТО, якщо член військового альянсу став жертвою збройного нападу, усі члени альянсу вважатимуть це нападом і спільно відповідатимуть.

Представники оборонного відомства США відмовилися коментувати вміст витоку документа, оскільки вони мають іншу інформацію, знайдену в додатках, зокрема Discord, Telegram і Twitter.

Представник британського посольства у Вашингтоні також відмовився від коментарів, а російське посольство не відповіло на запит про коментар.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що в соцмережах було опубліковано секретні військові документи, в яких було описано плани США та НАТО щодо нарощування можливостей української армії перед контрнаступом.

Крім того, у мережі опинилася порція документів щодо американської політики щодо України, Близького Сходу та Китаю.

Україна змінила деякі військові плани через витік документів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: