Байден підписав закон про заборону на імпорт урану з рф

Читать на русском
Рішення, за яке раніше одностайно проголосував Сенат США, має зменшити і згодом усунути залежність США від росії в цивільній ядерній енергетиці.
facebook.com/POTUS

Президент США Джо Байден підписав закон про заборону імпорту збагаченого урану з росії. Раніше ця ініціатива була одностайно підтримана Сенатом.

Про це йдеться в заяві радника з національної безпеки США Джейка Саллівана на сайті Білого Дому.

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

Відповідний документ був підписаний американським лідером у понеділок, 13 травня.

В релізі Білого дому вказується, що йдеться про «H.R. 1042, «Закон про заборону імпорту російського урану», який забороняє імпорт неопроміненого низькозбагаченого урану, виробленого в російській федерації або російською юридичною особою».

Згідно зі словами Саллівана, це рішення зміцнить енергетичну та економічну безпеку США, зменшить і згодом усуне залежність від росії в цивільній ядерній енергетиці.

«Цей новий закон відновлює лідерство Америки в ядерному секторі. Він допоможе убезпечити наш енергетичний сектор для майбутніх поколінь. Спираючись на федеральне фінансування у розмірі $2,72 млрд, яке Конгрес нещодавно виділив на прохання президента, він дасть поштовх для запуску нових потужностей зі збагачення урану в Сполучених Штатах і надішле чіткий сигнал промисловості, що ми віддані довгостроковому зростанню нашого ядерного сектору», – каже Салліван.

Закон про заборону імпорту російського урану вводить заборону імпорту із США через 90 днів після набрання чинності. В ініціативі міститься дозвіл на тимчасові звільнення від заборони до січня 2028 року.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США у грудні 2023 року схвалила законопроєкт про запровадження заборони на імпорт низькозбагаченого урану російського походження, який діятиме до 2040 року.

Як відомо, в США досі використовують закуплене у росії ядерне паливо.

При цьому США намагаються перешкодити росії контролювати світовий ринок зрідженого газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: