Пастор, а не політик: які заяви робив Папа Римський про війну в Україні

Читать на русском

За десять місяців повномасштабної війни Папа Римський у своїх виступах та молитвах неодноразово згадував про Україну. Слова глави Ватикану справді важливі, адже Католицька церква має близько 1,3 мільярдів послідовників по всьому світу, у тому числі в країнах, де про Україну мало що знають. Однак риторика Франциска не завжди була до душі українцям: окрім закликів до миру та вираження співчуття нашій країні, понтифік видавав досить спірні заяви. Що Папа Римський говорив стосовно російсько-української війни, вивчило «Слово і діло».

Що Папа Римський Франциск говорив про війну росії проти України, чи засуджував путіна – на інфографіці.
Папа Римський про війну в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Наступного дня після повномасштабного російського вторгнення Папа Римський пішов на безпрецедентне відхилення від дипломатичного протоколу – він відвідав посольство рф, де висловив своє занепокоєння ситуацією.

Крім того, 25 лютого він телефоном поговорив з главою УГКЦ Блаженнішим Святославом і запевнив його, що зробить для України все, що в його силах.

На початку березня Папа Римський закликав зупинити кровопролиття в Україні та згадав у своїй промові про Маріуполь, назвавши його містом-мучеником.

А на початку квітня понтифік засудив різанину у Бучі та розгорнув на аудієнції прапор України, привезений із міста. «Останні новини про війну в Україні, замість того, щоб приносити полегшення та надію, фіксують, натомість, нові звірства, як от різанина в Бучі. Все жахливіші акти жорстокості, вчинені також і проти цивільного населення, беззахисних жінок та дітей. Це жертви, безневинна кров яких волає до неба і благає: «Хай буде покладено край цій війні! Змусіть зброю замовкнути!» Помолимося разом за це», – сказав Папа Франциск.

Тоді ж у квітні в одному з інтерв'ю Папа Римський зазначив, що біженців з України приймають краще, ніж з інших країн: причина цьому, за його словами, поділ біженців на класи залежно від походження.

У травні Папа Римський показав, що не зовсім розуміє ситуації в Україні. Він припустив, що вторгнення міг спровокувати «гавкіт НАТО біля дверей росії». Він також засумнівався, чи правильно постачати Україні зброю.

Але щодо зброї, восени понтифік змінив свою думку, благословивши поставки для самооборони: «Самооборона – не лише законна, а й є проявом любові до батьківщини. Той, хто не захищає себе, хто не захищає нічого, не любить цього. Ті, хто захищає – любить».

Папа Римський закликав світ знищити ядерну зброюПапа Римський Франциск назвав використання та володіння ядерною зброєю аморальним та закликав знищити її.

У червні глава Ватикану опосередковано засудив росію за політику експансіонізму та імперіалізму, яка «не має нічого спільного з царством, проголошеним Ісусом». Але при цьому в інших заявах він знову зазначав, що війну могли спровокувати. «Я б дуже хотів наголосити на цьому моменті: героїзм українського народу. Перед нашими очима ситуація світової війни, глобальних інтересів, продажу зброї та геополітичного присвоєння – і мученицька жертва героїчного народу», – говорив він.

Пізніше понтифік висловив бажання приїхати до Києва, але водночас хотів відвідати й Москву.

Одна з найбільш спірних заяв Папи Римського прозвучала в серпні: він прокоментував загибель дочки кремлівського ідеолога Дарії Дугіної, назвавши її «невинною жертвою війни».

У жовтні Папа Римський двічі закликав Володимира Зеленського бути відкритим до серйозних пропозицій миру. Він також закликав путіна «припинити спіраль насильства та смерті».

У листопаді після кількох масованих ракетних ударів Папа Римський заявив, що його вражає «жорстокість, яка не притаманна російському народові» і назвав цей народ «великим». Український посол у відповідь запросив Франциска до України, щоб він на власні очі побачив наслідки «російського гуманізму».

Пізніше він прямо заявив, що вважає росію та путіна винними у війні проти України. Українців Папа Римський назвав народом-мучеником.

Нещодавно Франциск поділився думкою про те, що війна в Україні найближчим часом не закінчиться. Те, що відбувається в нашій країні, він назвав жахливим.

Незадовго до Різдва Папа Римський також закликав віруючих відзначити свято скромніше, а заощаджені кошти пожертвувати українцям.

Нагадаємо, у травні Папа Римський заявляв про готовність їхати до Москви, щоб зустрітися з президентом володимиром путіним і обговорити ситуацію в Україні. Але відповіді на таку пропозицію не одержав.

Нещодавно Папі Римському подарували фрагмент російської міни, яка у березні знищила фасад храму на Київщині.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: