Україна вже веде переговори з МВФ щодо відстрочення виплат за держборгом

Читать на русском
У випадку з обслуговуванням держборгу перед МВФ Україна, продовжуючи обслуговувати виплати, за підсумками 2022 року перерахує Фонду набагато більше грошей, ніж отримає
Ілюстративне фотоЦензор.НЕТ

Україна обговорює з Міжнародним валютним Фондом, та низкою інших міжнародних фінансових організацій можливість переглянути графік виплат за зовнішнім державним боргом.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на уповноваженого уряду України з державного боргу Юрія Буцу.

Нововведення від НБУ: що буде з курсом та які можуть бути ризики для економікиНБУ скасував обмеження на встановлення курсу в банках для готівкової валюти. Слово і діло розбиралось, якими можуть бути ризики для економіки.

«Ми спілкуємося з МВФ... і з МФО теж, але там суто юридично можуть бути інші підходи... думаємо в цьому напрямку» - зазначив він.

За словами уповноваженого, у випадку з обслуговуванням держборгу перед МВФ Україна, продовжуючи обслуговувати виплати, за підсумками 2022 року перерахує Фонду набагато більше грошей, ніж отримає, враховуючи навіть ті 1,4 млрд доларів, які були передані Україні після початку війни. Виходу два - або хтось із членів Великої сімки бере на себе ці виплати, або МВФ відкриває для України нову програму фінансування. При цьому другий варіант реалізувати дуже складно, тому що складно зробити макропрогноз на термін її дії.

«Спілкуємося з МВФ, яким може бути рішення. Поки рано говорити, які будуть варіанти... Бачимо проблему відтоку, але не можемо сказати, що у нас є якесь рішення, про яке публічно можемо сказати» - резюмував він.

Нагадаємо, 19 липня ЗМІ повідомили, що Україна планує знову просити іноземних інвесторів про реструктуризацію свого державного боргу. Уряд прагне зберегти фінанси, оскільки війна з росією набуває затяжного характеру.

Нагадаємо, 30 червня ЗМІ повідомили, що Україна вивчає можливість реструктуризувати зовнішній державний борг, оскільки бюджет в умовах війни має вкрай обмежені джерела фінансування, частина з якого відволікається на обслуговування держборгу. Однак рішення з цього питання раніше кінця літа очікувати не варто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: