Тюрма за брехню у деклараціях: закон ухвалений із правками Зеленського

Читать на русском
Рада ухвалила законопроект про повернення в'язниці за брехню у деклараціях із пропозиціями президента Володимира Зеленського.
Володимир Зеленськийскрін з відео

Верховна рада прийняла законопроєкт №4651 про повернення в'язниці за брехню у деклараціях із пропозиціями президента Володимира Зеленського. Раніше він ветував цей документ.

На засіданні Ради у вівторок, 29 червня, законопроєкт підтримали 315 депутатів.

Брехня у деклараціях: експерт пояснив, чому новий законопроєкт не буде виходом із кризиЕксперт вважає, що новий законопроєкт, у якому зменшена відповідальність за внесення неправдивих відомостей у декларацію не розв'яже загальної проблеми, бо робота НАЗК залишається заблокованою.

Перша правка Зеленського до цього закону стосувалася виключення з тексту раніше осуджених норм, які створювали пробіл у декларуванні активів членів сім'ї.

Таким чином, з закону виключили суперечливе положення, згідно з яким відомості про об'єкти декларування, що перебувать у володінні або користуванні члена сім'ї декларанта, вказуються тільки у разі, якщо член сім'ї подав такі відомості суб'єкту декларування в будь-якому вигляді.

Зеленський звертав увагу, що ця норма дозволила б переписувати дорогі машини, квартири, наприклад, на члена сім'ї, який нібито відмовиться надати декларанту документи про це майно (і дозволить уникнути кримінальної відповідальності).

Друга пропозиція президента полягала в тому, щоб внести до списку можливих санкцій за неподання декларації позбавлення волі на 1 рік.

Глава держави доповнив норму про те, що умисне неподання е-декларації карається штрафом від 2500 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, словами «або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі строком на один рік».

Нагадаємо, Рада схвалила у другому читанні законопроєкт №4651 президента Володимира Зеленського про відновлення позбавлення волі за брехню в деклараціях 3 червня.

Але 15 червня президент України ветував цей закон.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: