Ляшко вже рік на посаді головного санлікаря: як чиновник виконує обіцянки

Читать на русском
Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко за рік роботи виконав трохи більше третини обіцянок.
kmu.gov.ua

Віктор Ляшко, який так невдало захворів на коронавірус після вакцинації, 11 березня відсвяткував рік свого призначення головним санітарним лікарем України. Посаду відновили, коли в світі тільки починалася пандемія COVID-19, щоб посилити систему охорони здоров'я і не допустити потрапляння вірусу в країну, а якщо вірус все-таки проникне – щоб координувати боротьбу з ним. Перші місяці пандемії Ляшко був буквально «обличчям» МОЗ: вів усі брифінги, постійно ходив на ефіри, давав інтерв'ю. Йому вже пророкували самостійну політичну кар'єру і приписували президентські амбіції. Але з часом розмови про майбутнє Ляшка вщухли. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, як головний санлікар виконує обіцянки.

Наші аналітики зафіксували у Віктора Ляшка 46 обіцянок: виконано – 15 (33%), провалено – 9, в процесі реалізації – 22.

Збільшення кількості тестів і ліжок з киснем: із якими обіцянками не впорався Ляшко

Як і міністр охорони здоров'я Максим Степанов, Ляшко провалив обіцянку щодо збільшення кількості ПЛР тестів на коронавірус. Санлікар обіцяв, що в листопаді 2020-го робитимуть до 50 тисяч тестів на добу, до кінця року – до 75 тисяч на добу.

4 грудня в Україні був зафіксований рекорд за кількістю зроблених ПЛР-тестів – 48 тисяч. Значить, ані в листопаді, ані в грудні обіцяної кількості тестувань не досягли. У МОЗ зниження кількості тестів пояснювали тим, що українці почали менше звертатися в лабораторії.

Ще одна провалена обіцянка щодо тестування: в квітні Ляшко говорив, що Україна однією з перших у світі буде підключати картриджі до апаратів GeneXpert для виявлення коронавірусу. GeneXpert – це ПЛР-системи, які використовуються для діагностики туберкульозу. Наприкінці травня головний санлікар повідомив, що Україна була зареєстрована на отримання картриджів другою у світі, але все ще їх не отримала.

Віктор ЛяшкоМіністр охорони здоров'я України
Ляшко обіцяє остаточно і невідкладно звільнити головного санітарного лікаря Житомирської областіСказано 22 червня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ляшко обіцяв, що в жовтні 80% ліжок для хворих на коронавірус будуть підключені до кисню. Однак станом на 31 жовтня з киснем було менше 50% ліжок. Потім чиновник обіцяв за листопад збільшити кількість ліжок з киснем до 60 тисяч, але станом на січень було підключено 55 тис. 135 ліжок.

Є у Ляшка і не «коронавірусні» обіцянки. Головний санлікар говорив про реформу шкільного харчування і запевнив, що у вересні Міністерство охорони здоров'я затвердить новий порядок організації харчування, а також приблизні двотижневі меню з урахуванням використання сезонних продуктів. Меню з сезонними продуктами наприкінці року було ще на стадії розроблення, а щодо нового порядку організації – в березні 2021 року досі залишається порядок, ухвалений МОЗ і МОН ще в 2005 році.

Вакцинація «на камеру» і продовження карантину: які обіцянки виконав Ляшко

Наприкінці березня 2020 року Ляшко обіцяв створити карту медичного забезпечення лікарень. В наступному місяці МОЗ представило таку онлайн-карту, з неї можна дізнатися: залишки, потреби і прогноз забезпечення лікарень в обладнанні (засоби індивідуального захисту, тести, ШВЛ), кількість лікарів (їхня кваліфікація, скільки працює з COVID-19), кількість ліжок (зайнятих і вільних), захворюваність (скільки осіб з підозрою, госпіталізованих, підтверджених і смертельних випадків).

Дотримав Ляшко слово щодо продовження весняного локдауну. 21 квітня головний санлікар заявив, що карантин буде продовжено, наступного дня уряд ухвалив відповідне рішення – продовжили до 11 травня.

Кілька обіцянок, які стосуються тестування на коронавірус, Ляшко все ж виконав. Так, в Україні запровадили тестування на наявність антитіл методом ІФА; розширили перелік осіб, яких тестують на наявність COVID-19 безкоштовно.

Виконав Ляшко обіцянку про те, що Кабмін невідкладно профінансує розгортання пересувних госпіталів. «Сьогодні розглядається три області, в яких передусім буде розгортатися. Це Одеська область, Донецька область і місто Київ. Визначено локації, визначено кошторис. І на найближчому засіданні уряду ці гроші будуть перерозподілені в субвенції на обласні державні адміністрації для того, щоб вони почали розгортання і підготовку», – розповів заступник голови МОЗ. 16 листопада уряд виділив більше 118 млн грн на мобільні госпіталі.

Як і обіцяв Ляшко (а також Степанов), вакцинація від коронавірусу в Україні все-таки стартувала в лютому. 23 лютого з Індії прибуло 500 тисяч доз вакцини Covishield, на наступний день почалася вакцинація: першим в країні щеплення отримав лікар-реаніматолог Євген Горенко з Черкас. Горенка теж, як і обіцяв санлікар, вакцинували «на камеру».

Щоб показати українцям позитивний приклад, Віктор Ляшко пообіцяв одним з перших вакцинуватися від COVID-19: «Я вам гарантую, що я один з перших піду для того, щоб мені зробили щеплення». 2 березня чиновник вакцинувався в лікарні Кагарлика (Київська область).

А 15 березня стало відомо, що Ляшко захворів на коронавірус. Утім, він закликав не робити з цього «зраду»: «Потрапив в той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований. У мене був тільки 13 день після щеплення, коли з'явилися симптоми, тому зрада скасовується. Але я впевнений, що саме завдяки вакцинації перебіг хвороби пройде без ускладнень і незабаром зможу повернутися до роботи».

Також Ляшко пообіцяв запровадити механізм стимулювання для лікарів проводити вакцинацію. «Буде глобальна ставка для підготовки до щеплення, а в подальшому оплата за один, за перший укол і за другий укол, щоб стимулювати, запросити людину прийти на друге щеплення, оскільки сьогодні більшість вакцин саме націлені і працюють ефективно після дворазового введення вакцини», – розповів заступник голови МОЗ.

15 лютого Кабмін ухвалив постанову, якою передбачив, що за перший місяць роботи на одну мобільну бригаду медиків НСЗУ буде виплачувати 8 тис. 247 грн. Далі медичний заклад буде отримувати доплату за фактичну кількість провакцинованих – 25 грн за першу дозу і 60 грн – за другу.

Що ще потрібно зробити головному санлікарю

Віктор Ляшко обіцяв від травня почати «масову» вакцинацію від коронавірусу, а в 2021 році вакцинувати всіх охочих українців. «Ми провакцинуємо всіх українців, хто виявить бажання, безоплатно і добровільно проти коронавірусної хвороби в цьому році», – запевнив він.

Учителів головний санлікар обіцяв прищепити від коронавірусу за допомогою мобільних бригад: «Ми школи охопимо мобільними бригадами. Тобто, буде виїзна мобільна сесія в школу, де всі вчителі в школі будуть вакциновані мобільною бригадою». У МОЗ заявили, що планують вакцинувати вчителів до початку наступного навчального року.

Також Ляшко знову пообіцяв довести кількість ПЛР-тестів до 75 тисяч на добу. Відзначимо, що в лютому-березні кількість ПЛР-тестів не доходила і до 40 тисяч.

У 2020 році Ляшко обіцяв сформувати державне замовлення на епідеміологів та лікарів-гігієністів, щоб відновити факультети медико-профілактичної служби. «Слово і діло» зараз чекає відповідь на запит щодо цієї обіцянки.

У березні, тобто лишилося буквально два тижні, заступник голови МОЗ повинен представити оновлене шкільне меню. 12 лютого Ляшко протестував його разом з першою леді Оленою Зеленською, шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, дієтологами і технологами. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, в меню обмежили добову кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів і виключили деякі види продукції.

Також Ляшко обіцяв включити в календар щеплень українців пневмококову вакцину і розпочати вакцинацію від пневмококу в січні 2022 року.

Нагадаємо, в лютому ми писали, як міністр охорони здоров'я Максим Степанов виконує обіцянки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: