Дефіцит бюджету: як зупинення фінансування «незахищених» видатків позначиться на українцях

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

У п’ятницю, 20 листопада, народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що Держказначейство призупинило фінансування так званих незахищених видатків, проте виплата пенсій та зарплат продовжується. У коментарі «Слово і діло» економіст Андрій Новак відзначив, що це справді свідчить про великий дефіцит бюджету, проте на соціальних виплатах така ситуація не позначиться й може пришвидшити переговори з МВФ.

«Якщо Казначейство призупинило незахищені виплати, це означає, що в бюджеті залишилися гроші тільки на соціальні. Більше ні на що немає. Тому всі роботи, будівництво, модернізації Казначейство зараз буде зупиняти фінансувати. Якщо по соціальних виплатах такого поки що немає, то простим українцям немає про що хвилюватися», — сказав Новак.

Економіст зауважив, що у разі виникнення загрози для соціальних виплат Міністерство фінансів почне залучати додаткові гроші через боргові механізми.

Держказначейство призупинило виплати – нардепДержказначейство припинило виплати з держбюджету. Як заявив нардеп Ярослав Железняк, неоплачені фінансові зобов'язання казначейства перевищили 7 мільярдів гривень.

«Сподіваюсь, що до зупинення соціальних виплат – зарплат та пенсій — не дійде, бо саме тому вони і називаються «захищеними». Тобто, якщо в держави є якісь кошти, то насамперед вони будуть йти на соціальні виплати. У будь-якому разі Міністерство фінансів, яке стежить за станом бюджету, у разі виникнення загроз для соціальних видатків, виходить на борговий ринок і залучає додаткові кошти», — наголосив Новак.

Він додав, що критична ситуація пришвидшить переговори з МВФ.

«Для співпраці з МВФ, як не дивно, така ситуація може бути корисною, бо це прискорить переговори щодо надання Україні наступного траншу, бо ніхто із партнерів не зацікавлений, щоб Україна опинилася у надто критичній ситуації», — відзначив експерт.

На його думку, ситуацію треба оцінювати в динаміці, тому стосовно призупинення фінансування не можна говорити про якийсь прогноз.

«Просто так Казначейство не припиняє фінансування. Це означає, що грошей дійсно не має. Але економічний процес безперервний, податки сплачуються весь час, бюджет постійно щось отримує й постійно щось фінансує, тому, за великим рахунком, ситуація за один день ні про що не говорить», — пояснив Новак.

Нагадаємо, раніше у Держказначействі озвучили борги ПФУ.

«Слово і діло» нещодавно оприлюднило докладну інфографіку про залишок коштів на рахунку Держказначейства в 2010-2020 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: