Протести підприємців: як зберегти малий бізнес під час кризи

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

У вівторок, 17 листопада, в Києві під парламентом протестують підприємці. Вони вимагають скасувати карантин «вихідного дня», а також виступають проти нових умов фіскалізації. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Саакян розповів, що у разі закриття підприємств люди, які втратять роботу, стануть додатковим тягарем для бюджету. Тому варто забезпечити ефективні механізми компенсацій.

«Враховуючи коронавірус, який вдарив по підприємцях, не відтерміновують нові рішення щодо фіскалізації, включаючи РРО та непідняття лімітів. Тому на сьогодні для ФОПів це питання не про рівень доходів, а про виживання», — сказав Саакян.

Експерт вважає, що парламент, ймовірно, дослухається до вимог підприємців.

Зеленський підписав закон про скасування книги обліку доходів для ФОППрезидент Володимир Зеленський підписав закон про функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців.

«Я думаю, що депутати стануть на бік ФОПів, бо й голова профільного комітету висловився на підтримку, я думаю, що і «Батьківщина» та інші фракції, тому голоси мають знайтися», — сказав Саакян.

На думку політолога, держава замало дбала про механізми підтримки бізнесу на час кризи, тому напруженість зростає.

«Щодо карантинних заходів, зрозуміло, що для бізнесу – це виклик. Інша річ, що в цих умовах немає достатньо компенсаторних механізмів і бізнес не відчуває підтримки з боку держави, а фіскалізація – це взагалі удар під дих, і може призвести до закриття підприємств», — додав він.

Політолог зауважив, в період кризи впроваджувати будь-які зміни не варто. Бізнес, що постраждає, стане додатковим тягарем для бюджету.

«Якщо говорити про кризовий період, то виводити якісь процеси з тіні та ухвалювати зміни — все це просто не на часі, бо важливо, щоб бізнес взагалі зберігся. Навіть і тіньовий – це самозайняті люди, які себе забезпечують. І якщо вони зараз закриваються, то ляжуть додатковим тягарем на державу. Вони не просто не приноситимуть державі додаткового доходу, а й вимагатимуть додаткових видатків. Тому криза – це не найкращий момент, щоб займатися виведенням з тіні бізнесу», — пояснив експерт.

Нагадаємо, в Україні тривають протести підприємців проти карантину «вихідного дня».

Кабмін запровадив додаткові обмеження з 14 листопада і вони триватимуть щонайменше три тижні, до 30 листопада. При цьому в країні продовжує діяти і загальнонаціональний карантин.

У Кабміні вважають, що режим карантину у вихідні може допомогти уникнути локдауну і не так сильно позначиться на економіці країни.

Водночас петиція про скасування обмежень у вихідні зібрала вже понад 25 тисяч підписів. Це означає, що президент Володимир Зеленський має її розглянути.

Також у ВР зареєстрували постанову про скасування карантину «вихідного дня».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: