Депутати збільшать штрафи за злочини проти журналістів

Читать на русском
В Україні можуть зрости штрафи за злочини проти журналістів. У середу, 4 листопада, Верховна рада підтримала за основу відповідний законопроект 3633.
Фото з відкритих джерел.

В Україні можуть зрости штрафи за злочини проти журналістів. У середу, 4 листопада, Верховна рада підтримала за основу відповідний законопроект №3633.

«За» проголосували 305 нардепів.

В Україні за три роки зафіксували 239 нападів на журналістів — JFJВ Україні відносний показник атак проти журналістів становить майже 2 на 100 тисяч населення. Це ставить її на шосте місце між Киргизстаном і Казахстаном серед 12 пострадянських країн за ступенем ризику для працівників ЗМІ.

Автором є депутат від «Батьківщини» Андрій Кожем'якін.

Законопроект пропонує встановити, що умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності карається штрафом від 8 500 до 17 000 гривень або арештом на строк до 6 місяців. Наразі штраф складає до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто лише 850 гривень.

За вплив на журналіста або переслідування працівника ЗМІ також каратимуть штрафами від 17 000 до 34 000. Також зловмиснику загрожує до 6 місяців арешту чи до 4 років обмеженням волі.

Наразі штраф складає від 3 400 до 8 500.

Нагадаємо, в Раді Європи протягом 2020 року зафіксовано 169 повідомлень про переслідування представників ЗМІ.

В Україні, за даними ІМІ, з початку року сталося понад 180 випадків порушення свободи слова, більшість з яких пов'язана з фізичною агресією.

Також повідомлялося, що на тлі карантину почастішали напади на журналістів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: