Ультиматум білоруської опозиції: чи зміниться позиція України

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Під час протестного ультимативного маршу в Білорусі, які відбувся 25 жовтня по всій території країни, силовики затримали майже три сотні людей. Лідерка опозиції Світлана Тихановська оголосила ультиматум системі влади Олександра Лукашенка й кінцевий термін збіг саме цього дня. Українська влада неодноразово повідомляла про підтримку прагнення білоруського народу до демократичних цінностей. Попри це, як пояснив у коментарі «Слово і діло» політичний експерт Антон Кучухідзе, українська влада не може виявляти пряму підтримку лідерам білоруських протестів, але розділяє позицію ЄС щодо засудження режиму в цілому.

«Насправді, в української влади є чітка позиція: сторони мають піти на переговори і вирішити всі питання в рамках діалогу та чинного законодавства. Тому до цього питання підвищена увага. Я не бачу нині можливості, щоби пані Тихановська зустрічалася із представниками української влади щодо підтримки», — сказав Кучухідзе.

Експерт відзначив, що прямий діалог з опозиційними лідерами наразі неможливий.

Протести в Білорусі: Тихановська подякувала українцямЛідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська подякувала українцям за солідарність та підтримку протестів в її країні.

«Українська влада підтримує білоруський народ у прагненні до демократичних змін. Проте, прямий діалог з опозиційними лідерами не на часі. Водночас, була заява МЗС, що Україна буде підтримувати запровадження санкцій проти режиму Лукашенка і тут ця позиція збігається з позицією ЄС. Я думаю, що реакція МЗС буде й надалі саме в таких рамках», — додав він.

Політолог відзначив, що Україна повинна мати збалансовану позицію через те, що нові лідери сусідньої держави мають позицію щодо Криму, яка суперечить нашим інтересам.

«Не забувайте, що пані Тихановська визнає російську агресію проти Криму. Вона на це запитання дуже дипломатично відповідає, але враховуючи це, українській владі зарано з нею зустрічатися», — вважає він.

Водночас, за словами Кучухідзе, українська влада засуджує насильство щодо мирних демонстрантів.

«Україна, згідно із Конституцією, – демократична держава й президент повинен це реалізовувати. Відповідно, влада не могла проігнорувати прагнення до демократичних цінностей сусідньої держави. Тому позиція президента і МЗС відповідає положенням Конституції і національним інтересам. Україна не може собі дозволити ігнорувати побиття мирних громадян», — відзначив він.

Сьогодні, після того як сплив ультиматум для Олександра Лукашенка, у Білорусі розпочинається всенародний страйк.

Нагадаємо, 25 жовтня в Білорусі розпочалися перебої з мобільним інтернетом.

Також ми писали, що міліція Мінська заявила про готовність застосувати бойову зброю по мітингувальниках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: