Вибори і COVID-19: як епідемія позначиться на явці й результатах

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

В Україні 25 жовтня пройдуть місцеві вибори. Разом з тим епідеміологічна ситуація в країні ускладняється. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько зазначив, що політичні партії маніпулюють темою коронавірусу, але явка буде нижчою, ніж зазвичай, й результати можуть розподілитися неочікувано.

«Явка буде значно нижчою, але так як законодавством не передбачений мінімальний поріг, то вибори будуть визнані при будь-якій явці. Загалом, визнати вибори таким, що не відбулися – неможливо, але можуть бути протистояння в судах і сюрпризи з результатами», - сказав Цибулько.

Цибулько вважає, що через те, що явка старших людей, які традиційно є найактивнішим електоратом, буде нижчою, для деяких партій можуть бути сюрпризи із розподілом голосів.

Вибори-2020: чи підуть з ВР нардепи, що балотуються на місцевих виборахНардепи, які балотуються у місцеві ради, не складуть повноважень заради роботи на місцевому рівні, тому такий крок треба сприймати як політичну технологію, вважає експерт.

«У зв’язку з неявкою частини виборців, мається на увазі й голосування вдома, тут не виключається, що правляча партія буде використовувати ці обставини для шахрайства на свою користь», - сказав він.

Експерт додав, що тема коронавірусу також використовується для маніпулювання настроями виборців.

«Щодо шахрайства із голосуванням вдома: треба дивитися і аналізувати диспропорції у порівнянні з загальноукраїнським рівнем. Швидше за все, у зв’язку з неможливістю для партій вести повноцінну агітацію встановлення остаточних результатів виборів буде відбуватися у судовому порядку», - пояснив він.

Нагадаємо, з понеділка, 12 жовтня, українська поліція переходить на посилений режим несення служби на час місцевих виборів.

«Слово і діло» вирішило з'ясувати, як коронавірус позначиться на явці на місцевих виборах 25 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: