Мінування та захоплення заручників: як це впливає на суспільні настрої

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

У Луцьку вранці 21 липня чоловік захопив автобус з 13 заручниками. Злочинець, який назвався Максимом Плохим (його справжнє ім'я Максим Кривоша) зажадав, щоб українські чиновники і політики випустили відеозвернення зі словами «Я – терорист в законі». Крім того у Києві пройшла серія мінувань, а в 9 областях України правоохоронці посилили заходи безпеки. Політолог, кандидат політичних наук Ігор Петренко у коментарі «Слово і діло» зазначив, що нестабільна ситуація у сфері безпеки є причиною появи тривоги у суспільстві та вплине на громадську думку.

«Те, що зараз відбувається у сфері громадської безпеки може мати різне підґрунтя. Це може бути своєрідним моментом підготовки суспільства до того, що необхідно розширювати повноваження правоохоронних органів чи втручання у формування суспільної думки перед місцевими виборами. Якщо це все розглядати все ж як спробу підготувати до чогось суспільну думку, то відразу з’являться певні пропозиції у вигляді законопроектів. Або це може бути просто ситуація без прихованого умислу, що ця особа просто перебувала у неадекватному стані, який ще й загострився під час карантину», - відмітив політолог.

СБУ кваліфікувала захоплення заручників у Луцьку як терактСлужба безпеки України кваліфікувала захоплення заручників у Луцьку як терористичний акт. Також було розпочато кримінальне провадження.

Петренко відзначив, що в цій ситуації варто розглядати декілька версії - починаючи від зовнішнього фактору і закінчуючи тим, що зловмисник переживав загострення психічного розладу.

«Випадок у Луцьку – це перший теракт в країні, маю надію, що він єдиним і залишиться, однак зараз ми спостерігаємо цілу низку подій, які викликають багато питань та впливають на суспільні настрої. Зокрема, зараз відбувається серія мінувань в Києві. Це далеко не поодинокі випадки. Коли країна перебуває у стані гібридної війни – це може бути одним із інструментів впливу для того, щоб викликати тривогу у населення та чинити тиск на владу. Теракт, який відбувся в Луцьку, нагадує якісь дивні дії: вимоги, які звучали, сам перебіг ситуації. Я не стверджую, що ситуація була штучна і не підтримую конспірологічні версії, але можемо побачити разючу відмінність між тим, що відбулося в нас та, що зазвичай відбувається під час теракту в інших країнах», - сказав Петренко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів про переговори зі злочинцем, який захопив заручників в Луцьку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: