Як українців на самоізоляції контролюють за допомогою додатка «Дій вдома»

Читать на русском

До України продовжують повертатися наші співвітчизники, які опинилися за кордоном на час запровадження карантину через коронавірус. Періодично евакуаційні рейси доставляють до України тих, хто хоче повернутися додому. Зокрема, 19 травня до аеропорту «Бориспіль» прибуло чотири борти з Вірменії, Латвії, Ізраїлю та Нідерландів із 535 пасажирами. Умовою для повернення в Україну є проходження двотижневої обсервації та обов’язкове використання у смартфоні додатка «Дій вдома» від Мінцифри для контролю перебування в самоізоляції. Користувачем застосунка стала й художниця й фотографиня Ольга Лаврік, яка нещодавно повернулась із Норвегії та розповіла про плюси і мінуси додатку «Дій вдома».

Тим, хто відмовляється скористатися застосунком, пропонують альтернативу: двотижневе перебування на обсервації в спеціальному закладі, де потрібно буде платити тільки за їжу. Переліт евакуаційним рейсом не є безкоштовним. Квитки набагато дорожчі, ніж ті, що продавали до карантину.

«Другий евакуаційний літак коштував дорожче, ніж перший. За квиток від Осло до Києва довелося заплатити 6 тис. 500 грн, тоді як до карантину звичайний квиток коштував 1 тис. 800 грн. Квитки з’явилися за добу до вильоту, зібратися швидко було дуже складно, але якщо б я не купила квитка, то, можливо, у мене були б проблеми із норвезьким управлінням міграції», – пояснила Ольга Лаврик.

Як працює додаток Дій вдома для контролю за людьми, що мають пройти обсерваціюskrypin.ua

Посольство України в країні перебування попереджає, що необхідно встановити на смартфон застосунок і це обов’язкова умова, якщо людина не хоче проходити двотижневу обсервацію в спеціальних інституціях.

Треба бути готовим до того, що в аеропорту квиток видадуть тільки за умови, що ви завантажили застосунок «Дій вдома».

Після прильоту у всіх пасажирів перевіряють температуру тіла. У терміналі наявність додатка у смартфоні перевіряють у чотирьох місцях. «На паспортному контролі запитали інформацію про мене і де саме я буду проходити самоізоляцію», – уточнила Ольга Лаврик.

Відлік днів перебування в самоізоляції починається після підтвердження, що людина прибула на місце особистого карантину.

«Але в застосунку є баг, помилка, що відлік починається з моменту завантаження додатка, а не з підтвердження, що ви вдома», – попередила українка.

Щоб пересвідчитися, що людина не порушує самоізоляцію, від 3 до 5 разів на день на її смартфон приходить повідомлення про те, що треба зробити власне фото із увімкненою геолокацією. За замовчуванням вмикається фронтальна камера.

«Незважаючи на те, що фото ти робиш у самому застосунку, при завантаженні ти даєш доступ до своїх медіафайлів», – зауважила Ольга, додавши, що вибору немає, бо інакше скористатися застосунком буде неможливо.

Сповіщення приходять без звуку та вібрації, тому смартфон доводиться постійно тримати поруч. Якщо пропустити 5 сповіщень і не надіслати фото, тоді приходить червоне повідомлення про порушення самоізоляції. Але є можливість надіслати фото, тоді порушення скасовується.

Якщо не реагувати на повідомлення, то після червоного сповіщення до місця самоізоляції може прийти дільничний чи представники Нацполіції, щоб перевірити, чи не порушує людина умови обсервації. «Зі мною поки що такого не ставалося, хоча порушення в мене регулярно», – зізналася Лаврик.

Незручність додатка в тому, що часто виникають проблеми із розпізнаванням фото. Якщо штучний інтелект не пропустить чергове фото, тоді прийде нове сповіщення на фото. Ольга зазначає, що іноді фото підходить одразу, а деколи доводиться фотографуватися по 5 разів поспіль.

Ще одна проблема із додатком в тому, що коли на смартфоні працює інтернет або триває розмова, може прийти сповіщення й людина цього не помітить.

Раніше «Слово і діло» писало, що мобільний застосунок «Дія» не має відношення до Telegram-каналу, який протиправно поширював персональні дані українців.

Також ми повідомляли, що у застосунку «Дія» з'явилася автоцивілка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: