COVID-19 в Україні: чи перенесуть місцеві вибори через коронавірус

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рішення про те, коли проводити місцеві вибори в Україні, буде ухвалено ближче до літа і виходячи з епідемічної ситуації. Таку думку в коментарі «Слово і діло» озвучив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Експерт нагадав, що згідно з Конституцією місцеві вибори повинні відбутися в останню неділю жовтня 2020 року. Однак форс-мажорні обставини, пандемія та досвід деяких країн можуть призвести до того, що вибори перенесуть на інший час, зазначив він.

Фахівець додав, що в Харківській області голосування на довиборах відбулося, але це була лише початкова фаза епідемії.

«Чи можуть перенести дату виборів? Оцінювати ситуацію краще влітку, не раніше червня. Рішення будуть ухвалювати в липні. Справа в тому, що кампанія повинна початися в серпні. Потрібно враховувати світові тенденції, ситуацію в Китаї. Якою буде ситуація після закінчення двох-трьох місяців після початку епідемії? Якщо ситуація поліпшується, а карантинні заходи поступово знімають, це буде хороший сценарій. У принципі, це можливо в Україні ближче до кінця травня», – прокоментував Володимир Фесенко.

Форс-мажорні обставини: що це і коли вони настаютьВерховна рада внесла карантин, оголошений Кабінетом міністрів, у списку форс-мажорних обставин.

Експерт переконаний, що вічно тримати країну на карантині не можна через серйозні економічні наслідки. Зважаючи на досвід різних країн після піку епідемії, за деякий час можуть пом'якшувати обмежувальні заходи, а потім зовсім їх скасовувати.

Фесенко зазначив, що за різними прогнозами в Україні пік епідемії, ймовірно, буде в останній декаді квітня. Після цього масштаби епідемії можуть знижуватися, і ситуація в травні може поліпшитися.

Політолог припустив, що якщо до кінця червня загрози епідемії вже не буде, то місцеві вибори відбудуться в запланований термін згідно з Конституцією України.

На його думку, єдина проблема, яка може перешкодити, пов'язана з ризиком того, що епідемія може повернутися восени.

«Такий ризик розглядається, але поки що це потенційна загроза. Якщо виходити з традиційних епідемій грипу, то в Україні вони, як правило, починаються з приходом серйозних холодів – не раніше листопада. Тому, якщо ситуація буде розвиватися у звичному режимі, а вірус не повернеться, вибори можуть відбутися наприкінці жовтня», – прокоментував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Слово і діло» розібралося, що таке форс-мажорні обставини і коли вони настають.

«Слово і діло» пропонує подивитися, які обмеження для ЗМІ на час пандемії запровадили парламенти інших країн.

Як Рада може працювати дистанційно – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: