Корупція в Укроборонпромі: суд призначив нову експертизу у «справі Гладковського»

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив прохання Національного бюро щодо призначення товарознавчої експертизи у справі корупції в оборонному секторі.

Суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро призначив товарознавчу експертизу у кримінальному провадженні про можливе заволодіння 250 млн грн компаніями, які пов'язані з сином колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігором та його друзями Віталієм Жуковим, а також Андрієм Рогозою.

Таке рішення 20 серпня ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Віталій Українець, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується у документі, НАБУ розслідує факти можливого заволодіння 250 млн грн державних коштів. Як встановлено, організована група у складі Гладковського-молодшого, Рогози та Жукова, яким підконтрольні ТОВ «Оптимумспецдеталь», ТОВ «Фірма «Ренал», за сприяння екс-першого заступника секретаря РНБО, посадових осіб Міністерства оборони України, державного концерну «Укроборонпром», державних підприємств «Житомирський бронетанковий завод», «Львівський бронетанковий завод», «Харківський бронетанковий завод», «Київський бронетанковий завод», «Ізюмський приладобудівний завод», «Антонов», Приватне акціонерне товариство «Завод «Кузня на Рибальському» та інших невстановлених наразі фізичних та юридичних осіб заволоділа коштами державного бюджету та державних підприємств орієнтовно у розмірі 250 млн грн під час виконання договорів щодо постачання бронетанкового озброєння та техніки на зазначені вище державні підприємства.

Детективи встановили, що Гладковський, Рогоза і Жуков усупереч чинному законодавству організували ввезення протягом 2015-2017 років запчастин для військової техніки із РФ на територію України. Згодом ці деталі за відповідними договорами від імені підконтрольних їм фірм «Оптимумспецдеталь» та «Ренал» постачалися до вищевказаних держпідприємств за необґрунтовано завищеними цінами.

За даними слідства, вказані фірми поставили ЖБТЗ 182 запчастини для військової техніки за договорами на загальну суму майже 53,4 млн грн. При цьому ТОВ «Оптимумспецдеталь» поставила товарів на загальну суму майже 48 млн грн, а фірма «Ренал» — на 5,41 млн грн. Отже, детектив у клопотанні просив призначити експертизу з метою встановити ринкової вартості поставлених 182 запчастин. Суддя клопотання задовольнив.

Раніше суд призначив 4 експертизи в цій же справі.

Нагадаємо, 17 липня НАБУ викликало на допит Гладковського. Також детективи викликали його сина, Жукова і Рогозу. Крім того, суд залишив заарештованим телефон заступника директора «Укроборонпрому».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: