Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Олег Березюк

Читать на русском
Олег Березюк – сьомий номер у партійному списку Самопомочі. Дивимось, які обіцянки він не виконав за це скликання.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, Центральна виборча комісія вже активно реєструє кандидатів, а політичні партії оголошують, хто піде в їх складі. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які й зараз працюють у Верховній раді. Сьогодні в центрі уваги Олег Березюк – сьомий у списку «Самопомочі».

Березюк – народний депутат лише одного скликання. За час своєї каденції він дав 76 обіцянок, виконав – 51 (67%), провалив – 18, ще 7 залишаються в процесі.

Серед невиконаних обіцянок Березюка досить багато програмних. Наприклад, депутат обіцяв сприяти створенню системи військової підготовки громадян. Така система створена не була, а «Самопоміч» не запропонувала жодного законопроекту, щоб впровадити обіцяне. Вносився лише законопроект, який передбачав реорганізацію в Україні структури територіальної оборони, але ініціативу зняли з розгляду.

У програмі також була обіцянка сприяти скасуванню пільг парламентарів і міністрів (і встановити для них гідну зарплату). Єдиний законопроект «Самопомочі», який хоча б опосередковано стосувався проблеми, – про скасування медичних пільг для депутатів, але його зняли з розгляду. Крім того, фракція всім складом проігнорувала голосування за постанову про підвищення зарплат нардепів. Тож обидві частини обіцянки не виконані.

Не виконана обіцянка домогтися запровадження медичного страхування. Фракція і сам Березюк не запропонували жодного законопроекту, який сприяв формуванню страхової медицини.

У 2016 році Верховна рада ухвалила зміни до Конституції щодо правосуддя. Березюк утримався на голосування за цей законопроект і провалив одразу три обіцянки – домогтись усунення президента й парламенту від формування суддівського корпусу, домогтись удосконалення механізмів відбору суддів і вдосконалення механізмів дисциплінарної відповідальності суддів. Зміни передбачали запровадження механізму обрання суддів лише на конкурсних засадах, призначення на посаду судді здійснюватиметься президентом за поданням Вищої ради правосуддя, забезпечить виключно церемоніальну роль глави держави. Закон також удосконалив механізми дисциплінарної відповідальності суддів.

Крім того, депутат не виконав обіцянку домагатися запровадження реальної антимонопольної політики. Він не голосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України» та за «Про внесення зміни до статті 35 Бюджетного кодексу України (щодо державної допомоги суб'єктам господарювання)».

З непрограмних обіцянок, які не зміг виконав Березюк, можна виділити: «Самопоміч» проголосує за закон про реінтеграцію Донбасу за умови зазначення дня початку війни й позначення окупованих територій. У січні минулого року парламент ухвалив законопроект, в остаточній редакції точна дата окупації українських територій не вказана. Проте Березюк і вся фракція за документ проголосували.

Влітку 2015 року Березюк обіцяв, що «Самопоміч» не вийде з коаліції: «Ми не збираємося виходити з коаліції, тому що коаліції немає – парламент є коаліцією». Незважаючи на це, в лютому 2016-го фракція заявила про неможливість перебувати «в союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту» й вийшла з коаліції. Причиною стало те, що Рада не змогла ухвалити постанову про недовіру Кабінету міністрів Арсенія Яценюка.

До речі, в квітні 2016-го Березюк запевнив, що фракція голосуватиме за відставку уряду Яценюка. Але коли справа дійшла до голосування, 26 членів «Самопомочі» утрималися.

Обіцяв Березюк, що «Самопоміч» не голосуватиме за будь-які важливі для країни законопроекти, якщо регламент Ради порушуватиметься. Але й із цим запевненням він не впорався. Буквально за два дні після обіцянки парламент ухвалив законопроект «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення», фракція підтримала його 23 голосами. Хоча депутат Альона Бабак повідомила, що законопроект не пройшов обговорення й не отримав висновку профільного комітету.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, як виконували програмні обіцянки депутати-списочники.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: