Другий тиждень президентства Зеленського: що вже викликає побоювання

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Ідея про проведення загальнонаціонального опитування щодо миру на Донбасі – постправда. Опитування проводять без розголосу, за участю соціологів і не на виборчих дільницях.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«З точки зору політики, якщо потрібне опитування, потрібно тихо запускати соціологів до людей, телефонувати, опитувати на вулицях. Опитування не має жодної юридичної, правової та політичної сили», – зазначив Горбенко.

Опитування як таке нелегітимне, не в тому плані, що є незаконним, а в тому, що його не потрібно виконувати, додав він.

«Якщо ж приходять люди на виборчі дільниці й там за щось голосують, то це потрібно застосовувати. Згідно з Конституцією, народ – єдине джерело влади. Тому те, що нам розповідають зараз, мовляв, не референдум, а загальнонаціональне опитування, – це маніпуляція», – уточнив політолог.

Крім того, за його словами, питання можна скласти по-різному. Наприклад, «Чи хочете ви миру?». Відповідь буде «Так, звичайно».

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«У підсумку наступного дня на підставі цього «опитування» Зеленський підпише будь-який папірець із росіянами. З точки зору політики Зеленського, це ідеально. Він стає ідеальним президентом на наступні, умовно кажучи, 150 років, як Путін», – підкреслив він.

Є помилка, на яку піддається багато хто. Зеленського недооцінюють. Але ось саме з таких людей, некомпетентних в політиці й виходять найкращі диктатори. Не тому що Зеленський такий. А тому що свита створює диктатора, акцентував експерт.

«Зеленський – чудовий маніпулятор, харизмат. Тепер йому не вистачає дуже хорошого драйвера у вигляді замотивованого Коломойського й силової підтримки у вигляді Авакова», – наголосив він.

Горбенко звернув на позицію правоохоронців. Уже було два тривожних сигнали. По-перше, неконституційний указ про розпуск Ради.

«Підстав не було взагалі. Президент просто так захотів. Але в нас не королівство, ми парламентська республіка», – додав він.

По-друге, інцидент у Рівному з пікетом активістів, який ставить під загрозу свободу слова.

«Ці два інциденти ведуть нас зовсім в інший бік. І тут можливі ризики для країни. Це інша Україна, інший громадський баланс», – підкреслив фахівець.

З іншого боку, є думка, що Україна в принципі не може бути диктатурою, тому що народ одразу ж повстане, уточнив він.

«Але проблема в тому, що кожен раз це втрата життів і територій. Чи зможемо ми витримати? Те, що зараз робить Зеленський під виглядом дурненького й недосвідченого в політиці, може бути небезпечним», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: