Гройсман оголосив про свою відставку: реакція соцмереж

Читать на русском

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вирішив піти у відставку після слів президента Володимира Зеленського про неефективність уряду.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що прийняв рішення піти у відставку (відразу після чергового засідання уряду в середу, 22 травня). Це сталося через кілька годин після того, як президент Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові запропонував Кабінету міністрів скласти свої повноваження.

«Після того, як був обраний новий президент, я сказав про те, що усвідомлюю ті виклики і можливі загрози, які стоять в майбутньому. Я запропонував президенту і парламенту, щоб ми спільно сформували новий порядок денний і дуже швидко почали приймати рішення, щоб зробити Україну сильною. Президент вибрав інший шлях. І я вважаю, що сьогодні своєю заявою він взяв на себе всю відповідальність перед тими майбутніми погрозами, які є в порядку денному», – підкреслив Гройсман.

«Слово і Діло» зібрало, що про рішення прем'єра думають в соціальних мережах.

«Гройсман пішов у відставку і спробував скинути відповідальність на Зеленського. З одного боку, в короткостроковій перспективі, це зміцнить рейтинг Зеленського. Він їм сказав піти, і вони пішли. З іншого боку, в довгостроковій перспективі, рішення політично правильне – тепер це проблеми президента, а Гройсман не чіплявся за владу і не грає в нав'язані гри. Втім, в умовах гри в коротку – дострокових виборів – в Раді він може виявитися тільки в якості молодшого партнера Порошенка», – вважає Сергій Щербина.

«Відхід у відставку уряду є логічним наслідком оголошення про відсутність коаліції. І він дозволив зупинити процес добровільного відходу у відставку окремих міністрів, як того вимагає президент Зеленський. Тепер всі вони виконують обов'язки до формування нового уряду. У тому числі прем'єр-міністр Гройсман. Питання тільки коли буде сформовано цей уряд – або протягом місяця в разі формування нової коаліції, або після дострокових виборів, які носять видимий неконституційний характер або після чергових виборів. Тому працюємо в звичайному режимі і чекаємо дива від нового президента», – написав Юрій Ганущак.

«Більш того, Гройсман поки єдиний політик, який пішов на пряму конфронтацію з командою Зеленського. Для цього у нього є серйозні підстави. Гройсман залишає посаду в умовах зростання економіки протягом 14 кварталів поспіль. І тепер уже вся відповідальність за економіку лягає на Зеленського. Причому виклики, які виникають тепер уже перед Зеленським – не провалити співпрацю з МВФ, не допустити дефолту – нікуди не зникають», – написав Борис Кушнірук.

«Тепер вся відповідальність за ситуацію в країні, ціни на цибулю і капусту, за погану погоду, за невеселий настрій народу, за корупцію-марупцію, за тарифи, курс долара і ієни, за все, за що останні п'ять років проклинали Порошенка, Гройсмана і депутатів – тепер за все це відповідає особисто президент Зеленський, його радник або партнер Коломойський, 95-й квартал і інші учасники перформансу», – написав Володимир Курінний.

«Відставка Гройсмана після сьогоднішнього публічного вимоги Зеленського абсолютно логічна. Ніхто не хоче ризикувати прямим зіткненням з популярним президентом. Від цього більше мінусів, ніж плюсів. Є шанс піти на вибори вже будучи «в опозиції до влади», ніж будучи «грушею для биття». Правильніше було б, звичайно, вимагати звіту і намагатися шукати бліх там. Мабуть, був розрахунок на те, що Гройсман почне сильно триматися за крісло, але не зрослося. Тепер за фактом відповідальність «за економіку» лягає на Зеленського (сьогодні, до речі, гривня на міжбанку різко підскочила). Також, як і за зростання тарифів через зростання апетитів глави «Нафтогазу» Коболєва. Також на Зеленського технічно перекинута відповідальність за хід переговорів з МВФ і можлива відсутність траншу, який дозволить спокійно пройти пікові виплати за зовнішніми боргами», – написав Тарас Загородній.

«Очевидно, це демонстрація того, що він не тримається за крісло. Хоча, власне, всі й так розуміють, що настає нова політична реальність, і стара логіка вже не працює. Ну і кілька урядових місяців нічого не змінять. А Гройсман, схоже, запускає власний політичний проект перед парламентськими виборами, передаючи відповідальність за економічну ситуацію іншим», – написав Петро Олещук.

Нагадаємо, про те, як Володимир Гройсман виконує свої обіцянки, ми писали в матеріалі «Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так це».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: