Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 27 лютого до 27 березня 2019 року

Читать на русском

Наприкінці лютого та протягом березня міністри дали 38 нових обіцянок. Найбільше запевнень стосувалися питань інфраструктури (40%) та соціального захисту (23%). Зважаючи на вибори, ще 19% обіцянок стосувалися політики. Набагато менше обіцянок пролунало щодо охорони здоров’я (6%), нацбезпеки (6%), освіти і науки (4%) та економіки (2%). Також протягом березня урядовці провалили 5 обіцянок, які давали раніше, й ще 5 – виконали.

Міністр інфраструктури Омелян дав 16 обіцянок, одну виконав, а 2 – не зміг. Мабуть, одна з найгучніших обіцянок місяця від Омеляна про те, що надшвидкісну пасажирську капсулу Hyperloop виготовлятимуть на Крюківському вагонобудівному заводі. Про це міністр заявив під час візиту на підприємство.

«Капсулу Hyperloop будемо робити тут», – заявив він, оглянувши виробничі цехи заводу. Нагадаємо, міністр заявляв, що перший майданчик для випробувань буде відкритий у Дніпрі вже цього року. Він вважає цілком реальним те, що протягом 5 років з’явиться ділянка швидкісних вакуумних поїздів Hyperloop, яка з'єднає Балтику та Чорне море.

Решта обіцянок міністра здебільшого стосувалася ремонту доріг та мостів. Також Омелян планує, що з травня 2019 року запрацює пряме авіасполучення Київ-Миколаїв.

Не змовчав щодо ремонту доріг й прем’єр-міністр Володимир Гройсман, пообіцявши: «Цього року зробимо ще більше доріг, ніж минулого». Також він запевнив, що в 2019 році буде здана в експлуатацію друга черга Львівського обласного перинатального центру.

Розпочати ліцензування лікарів у 2020 році пообіцяла в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. «І з наступного року, коли розпочнеться ліцензування самих лікарів, ми будемо знати краще, скільки лікарів працює, де вони працюють та які послуги надають», – заявила вона.

Міністр фінансів Оксана Маркарова пообіцяла, що до червня до Ради внесуть бюджетну декларацію на три роки. «Цього року до 1 травня до Кабміну, а потім Кабмін до 1 червня до Верховної ради вперше подасть трирічну бюджетну декларацію з обов'язковими стелями видатків», – заявила вона.

Також ми зафіксували березневу обіцянку міністра соціальної політики Андрія Реви напрацювати інструментарій для контролю за процесом оплати комунальних послуг у межах монетизації субсидій та зобов’язання віце-прем’єр-міністра Павла Розенко, що кошти для виплати монетизованих субсидій надходитимуть вчасно та в повному обсязі.

Однакову обіцянку забезпечити житлом 23 тисячі військовослужбовців-контрактників дали віце-прем’єр Геннадій Зубко та міністр оборони України Степан Полторак. Візначимо, що раніше урядовці вже давали таку обіцянку, але провалили її за термінами реалізації, адже обіцяні 200 гуртожитків для військовослужбовців не збудували вчасно. Цього разу чиновники не уточнювали термінів реалізації.

Урядовцям вдалося протягом березня реалізувати 5 узятих на себе раніше зобов’язань. Як і обіцяв віце-прем’єр Розенко, з березня 2019 року пенсіонерам перерахували пенсії.

Під час засідання уряду він пояснив: «Перерахунок пенсій здійснюватиметься з 1 березня кожного року на основі двох показників: 50 відсотків рівня інфляції за попередній рік та 50 відсотків зростання середньої зарплати. Крім того, індексація пенсії відбуватиметься після зростання мінімального прожиткового мінімуму».

Міністр закордонних справ Клімкін впорався із запевненням, що МЗС України не прийматиме заявок про реєстрацію російських спостерігачів на вибори. ЦВК зареєструвала 660 спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, але відмовила в реєстрації 24 громадянам РФ. Також у Держприкордонслужбі повідомили, що офіційно жоден із російських спостерігачів не перетинав українсько-російський кордон.

Протягом березня Кабмін провалив стільки ж обіцянок, скільки й виконав – 5. Омелян не виконав минулорічну обіцянку звернутися до Генпрокуратури в зв'язку з можливим шахрайством українського туроператора Oasis Travel.

Нагадаємо, близько 300 українських туристів застрягли в аеропорту туніського міста Монастір і не могли повернутися в Україну. У консульстві України в Тунісі повідомляли, що причиною затримки рейсу була відсутність палива для заправки літака. Тоді міністр заявив: «Це обурливий випадок. Я буду рекомендувати Міністерству економічного розвитку і торгівлі позбавити туроператора (Oasis Travel – ред.) ліцензії, безумовно, що в нас буде звернення до Генпрокуратури, щоб відкрили карну справу, бо ми маємо справу з банальним шахрайством».

Але, як повідомили «Слову і Ділу» в Генпрокуратурі, протягом 2018 року такі звернення від Мінінфраструктури та Омеляна не реєструвалися й не розглядалися.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, як виконували обіцянки міністри Гройсмана в лютому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: