Президентські вибори-2019: що потрібно кандидатам для успіху

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Що ближче до президентських виборів, то більше кандидатів, але більшість із них не варто сприймати всерйоз. Щоб на щось претендувати, потрібно багато «пазлів».

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Валентин Войтков, передає «Слово і Діло».

По-перше, впізнаваність хоча б на рівні 50-60% – це відправна точка будь-якої кампанії, якщо про кандидата не чули більшість виборців, наголосив політтехнолог і додав, що 3-6 місяців активної фази кампанії не вистачить.

«Довіра – має бути певна кількість людей, які не лише знають кандидата, але й довіряють йому й підтримують його роботу, тобто є його електоральним ядром», – уточнив експерт.

Крім того, має бути достатній людський ресурс, підкреслив він.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

За його словами, потрібно багато людей для окружних і дільничних виборчих комісій, для центрального та обласних штабів, політтехнологів, юристів, агітаторів, а це тисячі людей.

«Фінанси. Вхідний квиток – 2,5 мільйони гривень застави, а далі прямі витрати на креатив, рекламу, оплату праці штабістів, агітаторів, членів комісій та іншого. Це все мільйони доларів, навіть десятки мільйонів», – пояснив фахівець.

При цьому реальний претендент має мати структуру, а за місяць-два зібрати й налагодити роботу великої кількості людей неможливо, якщо в кандидата немає структури, на яку він міг би опиратися, наприклад, партійної чи якоїсь іншої.

Він нагадав, що в 2014 році в президентських виборах взяли участь 18 мільйонів осіб. За Порошенка проголосували 9,8 мільйона, за Тимошенко – 2,3 мільйона. При цьому в 2019 році, щоб претендувати на вихід до другого туру, потрібно буде набрати хоча б 10-12% голосів, або близько 2 мільйонів і більше.

«Чи багато людей в цій країні, які можуть знайти гроші, людей тощо на кампанію й за яких проголосують хоча б 2 мільйони виборців і більше? Тому реальних кандидатів у цій кампанії буде 6-8. Усі інші або тішитимуть власне его, або шукатимуть спонсорів на парламентську кампанію, або виконуватимуть спеціальну місію», – резюмував Валентин Войтков.

Як відомо, за останній тиждень про свою участь у президентській кампанії оголосили Мішель Терещенко та Андрій Садовий.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня 2019 року.

Також з'ясувалося, хто вже заявив про намір брати участь у виборах.

Також «Слово і Діло» писало про топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: