Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Тетяна Донець

Читать на русском
У Тетяни Донець є лише одна непрограмна обіцянка. Нещодавно вона запевнила, що депутатська недоторканність буде знята.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Тетяна Донець (фракція «Народного фронту»).

Донець була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Депутат також є заступницею голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я. За час своєї каденції вона дала 14 обіцянок, виконала 3 (21%), а провалила 5.

Впоралася Донець з обіцянкою сприяти в наданні необхідного медичного обслуговування учасникам бойових дій. У Раді вона підтримала законопроект «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», що значно розширює коло осіб, які мають право на отримання медичного обслуговування в державних установах.

Крім того, вона виконала обіцянки підтримувати ухвалення нової військової доктрини й домогтися поновлення Стратегії національної безпеки України. Обидва документи розроблялися під керівництвом представника «Народного фронту» Олександра Турчинова, тому «Слово і Діло» вважає обіцянки виконаними.

Під час голосування за більшість законопроектів, що підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, Донець була відсутня. І відповідну програмну обіцянку НФ не виконала. Мала нардеп сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час антитерористичної операції. У Раді Донець голосувала за бюджет-2016, де була закладена субвенція 300 мільйонів гривень для поліпшення житлових умов сім'ям загиблих військових. А бюджет-2017 вона вже не підтримала, хоча там також була передбачена аналогічна субвенція. Крім того, Донець не голосувала за законопроект, згідно з яким сім'ям загиблих під час проведення АТО надається державна підтримка в розмірі 50 відсотків вартості житла. Тож цю обіцянку депутат провалила.

Утрималася Донець при голосуванні за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру в 2016 році», згідно з яким народні депутати, чиновники, прокурори, судді мають подавати електронні декларації. Відповідну обіцянку вона не виконала.

Ще шість обіцянок парламентарю потрібно виконати. Зокрема, в липні Донець заявила, що вона й фракція «Народного фронту» виконають свою передвиборчу обіцянку зняти недоторканність із народних депутатів. «Зняття депутатської недоторканності – це була програмна річ «Народного фронту», коли ми йшли на вибори, і я сподіваюся, що все-таки вона буде знята з депутатів не одна за одною, як сьогодні, а ми дійсно виконаємо свою обіцянку й знімемо її повністю», – сказала вона.

Також, згідно з передвиборчою програмою, вона обіцяла не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. При голосуванні за законопроект про справедливе призначення та надання субсидій Донець утрималася. Поки вона підтримала лише бюджет-2016, де були закладені кошти на субсидії.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: