Скільки спортсменів отримали звання Героя України

Читать на русском

Перемога боксера Олександра Усика над російським спортсменом Муратом Гассіевим у бою за звання абсолютного чемпіона світу у важкій вазі настільки вразила прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, що він вирішив запропонувати президенту нагородити нашого спортсмена званням Героя України. Ми вирішили пригадати, скільки разів за історію незалежності України найвищу нагороду в країні отримували спортсмени.

Звання Героя України є державною нагородою. Це найвищий ступінь відзнаки в Україні, яка присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення.

З моменту заснування нагороди є прецеденти, коли спортсменів робили героями України. Загалом вісім осіб удостоїлися такої честі. Востаннє орден «Золотої зірки» вручався 12 років тому. Його отримала багаторазова чемпіонка й призер Паралімпійських ігор із біатлону та лижних гонок Олена Юрковська. Її визнали найкращою спортсменкою IX зимових Паралімпійських ігор у Турині. У складі збірної команди із сидячого волейболу Олена посіла 5-те місце на Паралімпійських іграх 2004 року в Афінах.

Також Юрковська є срібною (1999) та бронзовою (1998) призеркою чемпіонату України з волейболу сидячи, бронзовою призеркою (1998, 1999) чемпіонату України з настільного тенісу. На Паралімпійських іграх-2002 в Солт-Лейк-Сіті вона отримала 1 срібну та 3 бронзові медалі. У Ванкувері в 2010 році Юрковська стала паралімпійською чемпіонкою з біатлону.

Першим спортсменом, який став Героєм України, є багаторазовий чемпіон і 35-разовий рекордсмен світу в стрибках із жердиною Сергій Бубка. Його світовий рекорд (висота стрибка 6 м 15 см) протримався майже 21 рік.

Також серед нагороджених найвищим ступенем державної відзнаки Альбіна Дерюгіна, Валерій Лобановський, Яна Клочкова, Віктор Смирнов, Андрій Шевченко та Віталій Кличко.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що боксер Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу у важкій вазі.

Також ми повідомляли, як відреагували соцмережі на заяву Гройсмана про те, що він запропонує присвоїти Усику звання Героя України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: