Вторинна ланка медицини не буде покриватися державним страхуванням в 2018 році, як обіцяла Супрун

Читать на русском
Супрун не виконала обіцянку, що в 2018 році вторинна ланка медицини буде покриватися державним страхуванням.

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун провалила обіцянку, що в 2018 році вторинна ланка медицини буде покриватися державним страхуванням.

Таку обіцянку вона дала 6 лютого 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ми розподілили реформу фінансування медицини на первинну (у 2017 році втілюється), вторинну (2018) і третинну (2019) ланки. І будемо кожного року міняти фінансування по кожній ланці», – пояснила Супрун в одному з інтерв'ю.

Як працюватиме державне страхування вона розповіла іншому виданню:«Як відбуватиметься зміна системи фінансування? Ми беремо цю субвенцію й передаємо її на державне страхування і оплачуємо медичні послуги. Я, як пациєнт, пішла сьогодні зранку до лікаря, мені зробили рентген. Державне страхування оплачує і роботу лікаря, і ренген. Пацієнт буде бачити різницю у тому, що не буде платити за кожну річ, коли він йде у лікарню. У 2017 році це розпочнеться на первинній ланці, у 2018 – на вторинній».

У січні 2018 року на сайті МОЗу з'явилася інформація про те, що реформування моделі фінансування медичних установ спеціалізованої допомоги почнеться з 2019 року, а високоспеціалізованої – з 2020 року. До цього часу відбудеться реформування системи первинної допомоги та буде зібрана необхідна статистика, щоб втілити зміни на вторинній і третинній ланках.

До середини 2018 року, як і передбачалося, триває реформа первинної ланки медицини. Зокрема, 2 липня 2018 офіційно запрацювало фінансування первинної ланки медицини за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Необхідні для реформи кошти були передбачені в держбюджеті 2018 року.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Супрун дала 46 обіцянок, з яких 13 виконала і 5 – провалила.

Раніше ми писали, що МОЗ через інформаційну програму «Ліки є» повідомляє, де можна отримати безкоштовні ліки. Наскільки ці дані близькі до реальності – на інфографіці.

Також ми повідомляли, що в «Охматдиті» поскаржилися на відсутність ліків, які обіцяв надати держава.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: