Багато диму: депутати «Самопомочі» розповіли про нові методи парламентської боротьби

Читать на русском
Заступник голови Самопомочі розповів, навіщо депутати фракції палили димові шашки у Верховній Раді.
фото: скріншот

Фракція «Самопомочі» має намір взяти активну участь у підготовці президентського законопроекту про деокупацію Донбасу до другого читання. Зокрема, вимагати законодавчої заборони торгівлі з окупованими територіями.

Про це «Слову і Ділу» повідомив заступник голови фракції Єгор Соболєв.

«Безумовно, ми будемо продовжувати боротися за те, щоб закон про реінтеграцію захищав інтереси України. Наша боротьба, блокування президії, димові шашки – це все заради того, щоб суспільство звернуло увагу на величезну важливість цих законів, і для того, щоб у цих законах з'явилися хороші формулювання», – сказав він.

За словами депутата, частина принципових вимог фракції вже реалізована.

«Ми з 2014 року добиваємося визнання територій окупованими, а Росії – окупантом. І ці формулювання фігурують у законопроекті. Із законопроекту прибрали згадку про Мінські угоди під будь-яким соусом, що було ще одією з наших вимог. Нарешті, секретарем РНБО Олександром Турчиновим уже заявлено, що в законопроекті, підготовленому до другого читання, має бути визнана окупація Криму та врегульовані питання деокупації півострова», – зазначив Соболєв.

«Але залишаються інші питання. Ми будемо домагатися, щоб на Росію була покладена юридична відповідальність за окупацію. Щоб у законі було чітко зазначено, коли почалася окупація цих територій. Ще одна принципова позиція – щоб закон не дозволяв торгівлю з окупованими територіями», – заявив нардеп.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях». Законом, зокрема, визначено, що території Луганської та Донецької областей України окуповані Росією. Межі тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України Міністерством оборони України.

5 жовтня президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу проголосувати не вдалося через блокування парламентської трибуни, в якому взяли участь і депутати «Самопомочі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: