Як призначають Уповноваженого з прав людини в Україні та у світі

Читать на русском

П’ятирічний строк повноважень чинного Уповноваженого парламенту з прав людини Валерії Лутковської збіг іще 27 квітня цього року. Верховна Рада України мала визначитися з новим омбудсменом ще в червні цього року, але наразі маємо лише три кандидатури, з яких, якщо все буде гаразд, депутати таки виберуть когось уже восени. Сьогодні на цю посаду претендують адвокат Андрій Мамалига і народні депутати Людмила Денісова й Сергій Алєєксєєв.

Парубій пояснив, чому Рада відклала розгляд призначення омбудсменаЗа словами спікера, питання призначення омбудсмена буде розглянуто після того, як НАЗК надасть відповідні висновки.

Але є одне «але». Шоста сесія парламенту завершилася скандалом, пов’язаним із новою процедурою обрання омбудсмена. Разом із законом «Про Конституційний суд» Рада ухвалила рішення про скасування таємності процедури обрання Уповноваженого з прав людини. Себто, якщо раніше судді й омбудсмен обиралися таємним голосуванням народних депутатів, тепер їхні голоси стануть надбанням громадськості. Навколо цього питання одразу ж почалися пересуди: мовляв, тепер процедура стане недемократичною, тож президент повинен відмовитися підписувати цю законодавчу зміну. Проте він цього не зробив. Втім, як пояснили в прес-службі Порошенка наприкінці липня, він планує подати в парламент новий законопроект щодо процедури обрання і звільнення омбудсмена. Затягування ж цього процесу, як відзначають, на руку Валерії Лутковській, яка завдяки політичному протистоянню продовжує обіймати цю посаду.

Тим часом «Слово і Діло» вирішило показати, як відбувається обрання уповноваженого з прав людини в розвинених країнах.

У США, наприклад, уповноваженого з прав людини має кожен штат. Там його призначає губернатор штату або, як у випадку Гаваїв, Небраски, Айови, Аляски і Нью-Джерсі, законодавче зібрання штату. Строк перебування на посаді американських омбудсменів – від 4 до 6 років залежно від штату.

У Німеччині все дещо складніше. Річ у тім, що спочатку з кандидатурами визначаються парламентські комітет з питань оборони та фракції, потім відбувається голосування, в результаті яких кандидат у цивільні омбудсмени має набрати просту більшість (316), а у військові – кваліфіковану більшість голосів депутатів (420). Строк повноважень обох – 5 років.

У Франції все просто: омбудсмена на 6 років обирає уряд. А от у Великій Британії уряду спочатку потрібно порадитися з лідерами фракцій парламенту, а потім – дочекатися акту пожалування королеви. Цікаво, що окресленого законом терміну закінчення повноважень омбудсмена в цій країні немає.

Детальніше про те, як відбувається призначення уповноваженого з прав людини в інших розвинених країнах світу та в Україні – в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: