Україна та Захід: хто в Німеччині захищатиме політику РФ та російську агресію на Донбасі

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

У Німеччині є дві партії – прихильники та противники Путіна. Щодо позиції очільника дипломатичного відомства Німеччини, то можна чітко сказати, що він належить до першої партії – тих, хто підтримує політику Путіна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, аналізуючи заяву міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля щодо ситуації в Україні та РФ.

«Перш за все слід звернути увагу на його слова про те, що потрібно вирішити проблеми в Україні, але для цього ФРН потрібна готовність і допомога РФ. Це означає, що голова відомства не розуміє природи всього того, що відбувається в Україні. Фактично, це визнання українського конфлікту внутрішнім», – підкреслив Огризко.

Фахівець наголосив, що занепокоєння викликає не стільки заява очільника німецького МЗС про те, що виконати Мінські угоди повністю нереально, тому потрібно робити кроки до послаблення санкцій, скільки те, що РФ має тиснути на сепаратистів, а США – на Україну.

Таким чином, на його думку, Україну та сепаратистів поставили на одну дошку.

Донбас повернеться до складу України мінімум через 40-50 роківЕксперт із питань державної безпеки пояснив, наскільки об’єктивною можна вважати заяву про повернення Донбасу після розпаду РФ, як держави.

«Річ у тім, що це традиційна позиція Соціал-демократичної партії, яку голова МЗС ФРН очолював сім років. Це партія, яка підтримує Росію за будь-яких обставин. Ба більше, лише одного разу Габріель висловив тезу про те, що в Криму дії Росії суперечили міжнародному праву. Однак і перед Кримом було багато незаконних діянь РФ. Але не були згадані ані Грузія, ані інші агресивні кроки Москви. Міністр закордонних справ Німеччини намагається вигороджувати Росію», – констатував Огризко.

За його словами, це відображення загальної лінії соціал-демократів.

«Варто згадати й позицію екс-канцлера ФРН Герхарда Шредера. Свого часу Габірель був його помічником. Тому послідовність цього процесу є абсолютно зрозумілою», – нагадав український дипломат.

Підсумовуючи, експерт відзначив, що зараз є великі сподівання на те, що ще кілька років канцлером буде Меркель, яка дотримується адекватної позиції щодо дій РФ.

«Варто звернути увагу на таку риторику очільника МЗС ФРН, але головне – пояснювати українську позицію Меркель», – резюмував Володимир Огризко.

Як відомо, Габріель заявив, що крок за кроком можна скасовувати санкції проти РФ, оскільки повністю виконати «Мінськ» нереально, й пояснив, що часто зустрічається з президентом Росії, оскільки в Москви та Берліна накопичилося «багато проблем».

Минулого місяця Президент України Петро Порошенко обговорив із канцлером Німеччини Ангелою Меркель загострення ситуації на Донбасі та продовження санкцій ЄС проти РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: