Новий пріоритет України – членство в НАТО: яке практичне значення має рішення ВР

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Рішення Верховної Ради не означає, що вже завтра Україна стане членом НАТО, але це підтвердження зовнішньої політики, на яку орієнтуватиметься наша держава.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, оцінюючи рішення ВР на законодавчому рівні закріпити курс України на членство в НАТО.

«Багато в чому це посилює тенденцію, яка існує в НАТО. Якщо враховувати, що Чорногорію прийняли в Альянс, а це країна, на яку теж тисне РФ, то зазначений крок виглядає логічним і начебто натякає на те, що ми теж йдемо цим шляхом», - міркує експерт.

Як наголосив фахівець, тривалий час ішла дискусія про те, що Україна може вибрати й інший шлях: або позаблокової держави, або зайняти позицію нейтралітету.

«Рішення ВР дає чіткий сигнал Заходу про те, що Україна не згодна на позаблоковий статус у зовнішній політиці», - зазначив Томенчук.

Курс на НАТО: як голосували депутатські фракції і групи?Сьогодні Верховна Рада підтримала рішення поглибити співпрацю України з НАТО з метою в майбутньому отримати членство в організації: «Слово і Діло» відстежило результати голосування по депутатських фракціях і групах.

«Будь-яке досягнення складається з багатьох етапів. Питання зараз не в тому, коли ми будемо в НАТО, а в тому, що ми хоча б визначилися з намірами. Ситуація з членством в НАТО – давня тема. Нічого не заважало ухвалити таке рішення раніше. Це стратегічний показник для наших партнерів», - аналізує фахівець.

«Відтепер, якщо на різних міжнародних майданчиках – ОБСЄ, ПАРЄ або інших аренах – проросійські політики будуть спекулювати на темі безпеки і майбутнього України, ми маємо чіткий аргумент: Україна не розглядає позаблоковий чи будь-який інший статус. У нас є напрацьована стратегія», - резюмував Ростислав Томенчук.

Відзначимо, в українському МЗС висловили намір до 2020 року досягти всіх стандартів НАТО.

«Слово і Діло» відстежило результати голосування за депутатськими фракціями і групами. Деталі – в матеріалі «Курс на НАТО. Як голосували депутатські фракції і групи?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: