Мовні квоти: інструмент тиску на опозиційні канали чи захист українського контенту

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Введення мовних квот - рішення правильне. В Україні державна мова одна, але проблема в тому, що значна кількість каналів використовують російський контент, і зараз їм потрібно буде міняти багато чого у своїй роботі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи рішення Верховної Ради ввести мовні квоти на телебаченні.

«Квоти не варто сприймати як інструмент тиску. Це інструмент, за допомогою якого українське інформаційне поле має бути виведене з-під впливу держави-агресора. Це логічне рішення, тому що медійна продукція з РФ часто використовується для впливу на суміжні з Росією території. Приміром, ситуація навколо «Безсмертного полку» на 9 травня», - міркує аналітик.

На його думку, квотування - якісний хід з боку української влади.

«Важливо, що це не заборона, а правове рішення. При цьому квоти створять труднощі для певних ресурсів. Їм необхідно буде змінювати програми, а це непросто. Але це крок до виходу України на новий інформаційний простір», - підкреслив він.

Ефірні квоти: що обіцяли політики для захисту вітчизняного медіапродукту«Слово і Діло» зібрало обіцянки українських політиків, пов'язані із запровадженням квот або підтримкою українського медійного продукту.

Водночас, додав аналітик, перед країною стоїть низка складних завдань, де дуже потрібна консолідація українського політичного класу.

«Медична, пенсійна реформа, створення незалежних правоохоронних органів, податкова реформа: за цими напрямками потрібні якісні зміни. Зараз підвищується градус патріотизму: заборона соцмереж, квоти, можливо, візи з РФ. Це вірні кроки, але, разом з тим, паралельно відбувається гальмування якісних змін у країні», - пояснює експерт.

«Головне, щоб в результаті Україна не отримала дисонанс, коли отримаємо відхід нашого інформаційного поля з імперською орбіти, але залишимося без дійсно ключових реформ», - резюмував Валентин Краснопьоров.

Хто з українських політиків обіцяв збільшення обсягу україномовного контенту на телебаченні – аналітики порталу з'ясували в матеріалі «Ефірні квоти. Що обіцяли політики для захисту вітчизняного медіа-продукту».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: