Навіщо українській владі візи для росіян і чим відповість Москва

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Візовий режим з РФ слід було запроваджувати ще 2014 року. Влада запізнилася з цим рішенням, як і з забороною російських соцмереж.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василій Яблонський, оцінюючи намір народних депутатів запровадити візовий режим з РФ.

«На тлі позитивного рішення Євросоюзу щодо безвізового режиму для України вітчизняній владі значно простіше повернутися до питання візового режиму з РФ. Очевидно, значною мірою це символічний крок, який продемонструє остаточний перехід Києва на шлях геть від Москви. Гасло класика актуальне й сьогодні», - зауважив політолог.

Безумовно, штучні бар'єри приносять мало користі, але питання безпеки зараз диктують ухвалення саме таких заходів, додав експерт.

«Якщо йдеться про поїздки декілька разів на рік – отримати візу не проблема. Більша проблема буде для заробітчан, тих, хто має гарну роботу в РФ. Росія – вельми корумпована країна, тому очевидно, що для отримання візи чи дозволу на перебування там люди рано чи пізно знайдуть обхідні шляхи. Це буде складніше бюрократично, дорожче, але не критично», - міркує він.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

На його погляд, двоякою може бути реакція РФ на можливе введення Україною віз.

«З одного боку, адекватний крок Росії у відповідь – запровадити дзеркальні заходи. З іншого, РФ може не вводити плату за свою візу, аби показати своє ставлення до українських громадян, а насправді щоб створити вигідну для Кремля картинку», - резюмував Василій Яблонський.

Відзначимо, у фракції БПП повідомили, що ВР може повернутися до питання запровадження віз із РФ у четвер. У Кремлі заявили, що для України такий крок матиме «негативний ефект».

В яких містах прихильників введення візового режиму найбільше, а де ініціатива користується найменшою популярністю – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «В яких регіонах України підтримують візовий режим з Росією?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: