Екватор роботи парламенту: БПП і НФ лідирують у рейтингу відповідальності

Читать на русском
«Слово і Діло» з'ясувало, які парламентські фракції найуспішніше реалізовують власні обіцянки.

За два з половиною роки роботи депутатів VIII скликання, найбільш відповідальними виявилися нардепи від фракції «Народного фронту», які повністю або частково виконали 9 партійних обіцянок із 13.

Про це на прес-конференції в «УНІАН» розповіла директор, шеф-редактор аналітичного порталу «Слово і Діло» Катерина Пітєніна.

Найбільша фракція парламенту – «Блок Петра Порошенка» – повністю реалізувала 4 обіцянки із 7 зі своєї передвиборчої програми. Слід зазначити, що передвиборчі програми НФ і БПП відрізняються від програм інших партій конкретикою і меншою кількістю популізму.

За словами експерта «Слова і Діла», політолога Валентина Гладких, фракції «Самопоміч», «Батьківщина», «Радикальна партія Ляшка» і «Опозиційний блок» у 2014 році роздали найбільшу кількість обіцянок. Програми РПЛ і ОБ відрізняються найбільшою кількістю популістських гасел, що і вплинуло на реалізацію ними обіцянок.

Зокрема, з усього 20 обіцянок близько половини у «радикалів» відверто популістські і не належать до компетенції нардепів. Деякі зобов'язання, наприклад зменшення податку на заробітну плату, депутати провалили, оскільки не голосували за відповідні законопроекти. Однак, депутати від РПЛ намагаються виконати свої конкретні обіцянки з програми, шляхом реєстрації тих чи інших законодавчих ініціатив, які позитивно вплинули на реалізацію цих обіцянок.

На відміну від інших політсил, «Опоблок» має на своєму рахунку найбільше невиконаних гасел. Це пов'язано з тим, що програма партії містила популістські обіцянки, а законопроекти її членів не виносяться на розгляд парламенту з кількох причин (нереальність у виконанні законодавчих ініціатив, законодавчий спам, спрямований тільки на потрапляння у стрічки новин тощо).

«Як правило, Опоблок не голосує за законопроекти, які впливають на позитивну реалізацію їхніх обіцянок, оскільки їх ініціює коаліція в Раді», – розповів Гладких.

Народные депутаты выполнили только 16% своих обещанийСлово і Діло

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, скільки обіцянок депутати встигли виконати за половину своєї каденції.

Як стало відомо раніше, за два роки депутати виконали лише кожну десяту передвиборчу обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: