Трудові відносини в Україні: права й обов'язки працівників і роботодавців

Читать на русском

Рівно тиждень тому, 15 березня, комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував до ухвалення у другому читанні нової редакції Кодексу законів про працю. До доопрацьованого законопроекту внесли 1900 поправок. У першому читанні законопроект №1658 про внесення змін до Трудового кодексу був ухвалений іще у листопаді 2015 року.

«Слово і Діло» вирішило розглянути, які трудові норми передбачає пропонований до ухвалення документ.

Зокрема, найманий працівник має право на підписання й розірвання трудового договору, перерву для відпочинку протягом робочого дня до двох годин, щорічну відпустку від 24 до 56 днів, отримання лікарняних із соцвиплатами до 75 днів на рік, 40-годинний робочий тиждень, жінкам надається право на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, а також декретну відпустку тривалістю до 3 років та інше.

До прав роботодавця належать укладання, зміна та припинення дії трудових договорів, найняття працівників, призначення випробувального терміну для нових співробітників тривалістю від 1 до 3 місяців, зміна організації виробництва, дисциплінарне і матеріальне покарання або ж преміювання працівників, а також звільнення персоналу.

Детальніше про причини, які можуть стати приводом для звільнення співробітника, а також про права та обов'язки сторін – в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, 10 березня Ірина Луценко повідомила про те, що депутати планують внести правки до Трудового кодексу в частині захисту прав жінок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: